x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Thailanda - Supermarketurile nu vor mai distribui pungi din plastic gratuite la casele de marcat

Thailanda - Supermarketurile nu vor mai distribui pungi din plastic gratuite la casele de marcat

02 Ian 2020   •   21:00
Thailanda - Supermarketurile nu vor mai distribui pungi din plastic gratuite la casele de marcat

Lanţurile de supermarketuri din Thailanda au sistat de la 1 ianuarie distribuirea gratuită de pungi din plastic la casele de marcat, o soluţie considerată de activiştii din domeniul mediului drept temporară pentru „criza plasticului” din această ţară, scrie AFP.

Fiecare thailandez utilizează zilnic nu mai puţin de opt ambalaje din plastic de unică folosinţă, de la punga din supermarket la paharul din plastic pentru cafea sau ambalajul pentru mâncarea luată la pachet, care ajung apoi în canalizare şi la gropile de gunoi.

Utilizarea plasticului pe scară largă face ca această ţară din Asia de Sud-Est să fie cel de-al şaselea cel mai mare participant la poluarea oceanelor.

Vara trecută, moartea unui pui de dugong, animal ameninţat cu dispariţia, a ţinut primele pagini ale ziarelor şi i-a determinat pe thailandezi să reflecteze la modul în care utilizează plasticul. În stomacul animalului au fost găsite deşeuri plastice.

Zeci de magazine, printre care şi reţeaua 7-Eleven, precum şi principalele companii prezente în centrele comerciale cum ar fi Central Group şi Mall Group, au început nou an cu angajamentul de a sista furnizarea gratuită a pungilor din plastic către clienţi.

În schimbul pungilor de unică folosinţă, aceşti comercianţi oferă contra-cost pungi din materiale reutilizabile.

Potrivit organizaţiei Greenpeace, iniţiativa este un punct de plecare benefic, dar nu rezolvă problema gestionării deşeurilor.

„Interzicerea pungilor din plastic nu este suficientă pentru rezolvarea crizei plasticului din această ţară”, a spus Pichmol Rugrod, din partea Greenpeace Thailanda. „Este necesar să punem capăt culturii lucrurilor de unică folosinţă”, a declarat aceasta joi pentru AFP.

În plus, pungile din material textil nu sunt în totalitate inofensive pentru mediu, întrucât conţin de asemenea micro-plastice introduse în procesul de fabricaţie pentru a le face mai rezistente.

„Aceste micro-plastice creează o altă problemă: atunci când sunt aruncate, produsele chimice pe care le conţin se depun în cele din urmă în sol”, a mai spus aceasta.

Guvernul thailandez şi-a luat angajamentul să interzică complet utilizarea ambalajelor de unică folosinţă până în 2022.

Posturile de televiziune au ameninţat că vor începe „să cenzureze” pungile din plastic pe ecran, blurând imaginile acestora aşa cum procedează în cazul nudităţii, ţigărilor, alcoolului sau scenelor violente.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: pungi de plastic thailanda