x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May încearcă să câștige timp înainte de votul din Parlament

Theresa May încearcă să câștige timp înainte de votul din Parlament

06 Ian 2019   •   13:40
Theresa May încearcă să câștige timp înainte de votul din Parlament
Sursa foto: ANDY RAIN/EPA

Prim-ministrul britanic Theresa May ar putea amâna din nou votul final în parlament cu privire la acordul încheiat cu Uniunea Europeană, cu mai puţin de trei luni înaintea datei de ieşire a ţării din UE, transmite Reuters, citând publicaţia Sunday Telegraph.

Aceasta scrie că asistenţii Theresei May ar elabora un plan prin care aprobarea acordului de către membrii parlamentului ar fi condiţionată de concesii suplimentare din partea UE.

Potrivit publicaţiei, măsura ar fi menită să contribuie la limitarea opoziţiei în parlament la planul şefei guvernului, oferind în acelaşi timp un timp suplimentar pentru continuarea negocierilor cu liderii UE.

Premierul Theresa May a decis să amâne votul din Camera Comunelor care trebuia să aibă loc în decembrie, de teamă că acordul cu UE va fi respins, şi a încercat să obţină noi garanţii de la ceilalţi 27 de membri ai Uniunii, îndeosebi în ce priveşte aşa-zisa "plasă de siguranţă", o măsură prin care s-ar evita temporar o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Votul a fost reprogramat pentru săptămâna care va începe pe 14 ianuarie, fiind precedat de o dezbatere care va debuta săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, Theresa May şi-a reînnoit avertismentele cu privire la posibilele consecinţe ale respingerii planului său de către parlament. Ea a declarat, pentru Mail on Sunday, că parlamentarii vor pune în pericol locuri de muncă şi democraţia dacă nu vor da curs rezultatului referendumului din 2016 privind ieşirea ţării din UE.

Potrivit The Sunday Times, parlamentari inclusiv din rândul conservatorilor vor încerca să se opună unui Brexit fără acord, propunând ca ministrul de finanţe să nu mai dispună de prerogative de finanţare de urgenţă dacă legislativul nu va valida ieşirea ţării din UE fără un acord.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Theresa May parlamentul britanic brexit