x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May: Odată cu Brexitul, Marea Britanie va trece prin schimbări profunde

Theresa May: Odată cu Brexitul, Marea Britanie va trece prin schimbări profunde

13 Iul 2016   •   23:35
Theresa May: Odată cu Brexitul, Marea Britanie va trece prin schimbări profunde
Sursa foto: youtube.com

Noul premier britanic, Theresa May, a declarat miercuri seară că Marea Britanie va trece prin 'schimbări profunde' în urma referendumului la care s-a decis ieşirea din Uniunea Europeană (Brexitul), dar ea a promis că va menţine unitatea ţării şi se va preocupa în mod special de combaterea inegalităţilor sociale, transmit agenţiile internaţionale de presă.

'Odată ce părăsim Uniunea Europeană, ne vom construi un nou rol pozitiv în lume şi vom face din Marea Britanie o ţară ce are grijă nu doar de cei privilegiaţi, ci de fiecare dintre noi', a spus Theresa May la sosirea la reşedinţa din Downing Street 10.

Ea a susţinut că Marea Britanie este pregătită pentru provocările generate de procesul separării de blocul comunitar şi s-a declarat încrezătoare că în final rezultatul acestui proces va fi 'pozitiv'.

Cât despre activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează formal procesul retragerii din blocul comunitar, Theresa May a reafirmat că nu intenţionează să întreprindă acest demers înainte de sfârşitul anului, în pofida presiunilor venite din partea unor responsabili europeni ca guvernul de la Londra să facă acest lucru cât mai repede.

Însoţită la sosirea la Downing Street 10 de soţul ei, Philip May, noua şefă a executivului conservator britanic şi-a manifestat aprecierea faţă pe predecesorul ei, David Cameron, mai ales pentru rezultatele sale economice şi justiţia socială promovată de acesta.

Ea a insistat că este o 'unionistă', subliniind cât de important va fi ca naţiunile ce alcătuiesc Regatul Unit (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) să rămână împreună.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a declarat de mai multe ori intenţia organizării unui nou referendum pentru separarea de Regatul Unit, întrucât în Scoţia votul de la referendumul din 23 iunie a fost majoritar pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Theresa May brexit Marea Britanie schimbari