x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May respinge propunerea laburiştilor ca orice acţiune militară să necesite acordul parlamentului

Theresa May respinge propunerea laburiştilor ca orice acţiune militară să necesite acordul parlamentului

17 Apr 2018   •   19:18
Theresa May respinge propunerea laburiştilor ca orice acţiune militară să necesite acordul parlamentului

 Premierul britanic, Theresa May, a dezaprobat marţi o iniţiativă a opoziţiei laburiste privind elaborarea unei legi care să oblige guvernul să ceară acordul parlamentului înaintea unei acţiuni militare, chiar şi a unei acţiuni de scurtă durată, cum a fost cea desfăşurată săptămâna trecută în Siria, şefa executivului estimând că o astfel de lege riscă să afecteze securitatea naţională a Marii Britanii, informează agenţia EFE. 

Theresa May a argumentat în timpul unei dezbateri desfăşurate în Camera Comunelor că a ordonat armatei să participe la atacul de sâmbătă asupra instalaţiilor militare ale regimului sirian fără aprobarea parlamentului pentru a garanta 'eficacitatea' atacului, coordonat cu SUA şi Franţa, precum şi 'securitatea militarilor britanici'. 

'Să declarăm ilegal ca guvernul Majestăţii Sale să poată iniţia o asemenea intervenţie fără un vot (în parlament) ar pune grav în pericol securitatea noastră naţională, interesele noastre naţionale şi vieţile cetăţenilor britanici, atât în ţară cât şi în străinătate', a indicat şefa executivului de la Londra. 

În schimb, ea a apreciat drept 'absolut normal şi corect' ca parlamentul să se pronunţe înainte ca armata să iniţieze o operaţiune pe o durată de timp mai extinsă, care 'ar implica mobilizarea unor forţe militare mai multe săptămâni'. 

În replică, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a acuzat-o pe Theresa May că a dat dovadă de o 'indiferenţă flagrantă' faţă de rolul parlamentului şi că a rupt 'înţelegerea' stabilită în anul 2003, atunci când deputaţii britanici au dat undă verde intervenţiei în Irak. 

Deşi guvernul de la Londra are prerogativa legală de a ordona acţiuni militare fără un acord prealabil al parlamentului, după intervenţia din Irak executivul a cerut avizul legislativului de mai multe ori înainte de a iniţia diverse operaţiuni. De exemplu, Camera Comunelor a blocat în anul 2013 planurile premierului David Cameron de participare la bombardamentele conduse de SUA împotriva regimului Bashar al-Assad. În schimb, acelaşi legislativ a aprobat în 2011 acţiunea militară în Libia, în 2014 atacurile aeriene asupra grupării Statul Islamic în Irak şi în 2015 ofensiva împotriva acestei grupări jihadiste în Siria.

AGERPRES

×