x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May: Respingerea acordului BREXIT ar însemna intrarea Marii Britanii într-un "teritoriu necunoscut"

Theresa May: Respingerea acordului BREXIT ar însemna intrarea Marii Britanii într-un "teritoriu necunoscut"

06 Ian 2019   •   15:08
Theresa May: Respingerea acordului BREXIT ar însemna intrarea Marii Britanii într-un "teritoriu necunoscut"

Premierul britanic Theresa May şi-a apărat din nou duminică acordul privind Brexitul încheiat cu UE, afirmând la postul BBC că respingerea acestuia în parlamentul de la Londra ar însemna intrarea Regatului Unit într-un ''teritoriu necunoscut'', dar a dezminţit relatările din presă conform cărora ar intenţiona să amâne încă o dată votul asupra acestui acord în Camera Comunelor, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Acest vot va fi în jurul datei de 15 ianuarie, a indicat şefa executivului de la Londra. Pe 10 decembrie ea a amânat votul, fiind sigură atunci că documentul convenit cu UE urma să fie respins din cauza opoziţiei unei majorităţi a parlamentarilor britanici faţă de mecanismul ''plasei de siguranţă'' (backstop) pentru frontiera nord-irlandeză, care ar face ca Regatul Unit să rişte să rămână captiv în negocieri fără sfârşit cu blocul comunitar dacă acesta din urmă nu va face concesii la negocierile ulterioare privind relaţia post-Brexit.
Întrebată ce se va întâmpla dacă pierde acest vot în parlament, Theresa May a spus la BBC: ''Ne vom afla pe un teritoriu necunoscut. Nu cred că cineva poate spune cu exactitate ce se va întâmpla în ceea ce priveşte reacţia pe care o vom vedea în parlament''.
Dacă parlamentarii britanici resping acordul, Regatul Unit va trebui fie să se retragă din blocul comunitar fără un acord, fie să amâne Brexitul prevăzut în prezent pentru 29 martie. 
În acest context incert, duminică a apărut încă un sondaj care susţine că britanicii ar vrea acum atât să rămână în UE cât şi să se organizeze un nou referendum.
Dar în declaraţia dată postului BBC Theresa May a respins din nou ideea convocării acestui referendum a doua oară, ea apreciind că aceasta ar fi o ''lipsă de respect'' faţă de rezultatul referendumului din iunie 2016, la care 51,9% dintre cei prezenţi la urne au votat pentru ieşirea din UE. 
Ea a susţinut că speră să obţină în zilele următoare garanţii din partea UE că mecanismul ''plasei de siguranţă'' nu se va transforma într-o soluţie permanentă, deşi până în prezent oficialii europeni au respins orice renegociere a acordului încheiat. 
Theresa May a mai spus că, în aşteptarea unor asemenea garanţii de la Bruxelles, ea va anunţa în zilele următoare unele măsuri pentru a încerca să convingă parlamentarii reticenţi să accepte acordul, precizând că vor fi măsuri privind Irlanda de Nord şi un plan care să acorde un rol sporit parlamentului britanic în cadrul viitoarelor negocieri dintre Londra şi Bruxelles pe tema relaţiei post-Brexit dintre Regatul Unit şi blocul comunitar.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Theresa May brexit