x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May se confruntă cu noi probleme legate de Brexit, pe fondul presiunii Norvegiei

Theresa May se confruntă cu noi probleme legate de Brexit, pe fondul presiunii Norvegiei

16 Ian 2018   •   11:03
Theresa May se confruntă cu noi probleme legate de Brexit, pe fondul presiunii Norvegiei

Theresa May se confruntă cu noi probleme legate de Brexit, în condițiile în care Uniunea Europeană și-a întărit termenii pentru perioada de tranziție, iar Norvegia a avertizat, în mod privat, Bruxelles-ul că o îndeplinire a cerințelor Regatului Unit în privința unui acord comercial „special” i-ar putea forța să-și rupă propriile acorduri cu blocul, scrie The Guardian.

Un document despre solicitările lui Michel Barnier referitoare la perioada de tranziție, care a ajuns la The Guardian, scoate la iveală faptul că Uniunea Europeană plănuiește să insiste asupra liberei circulații a persoanelor în această perioadă și includerea persoanelor care se mută în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020 în orice acord post-Brexit privind drepturile cetățenilor.

Marea Britanie a dorit, la un moment dat, ca acordul privind cetățenii să fie limitat la persoanele care s-au mutat în Marea Britanie înainte de 29 martie 2017, când Theresa May a declanșat articolul 50.

Uniunea Europeană inisistă, de asemenea, ca Marea Britanie să continue să se bucure de beneficiile acordului comercial cu alte țări care nu sunt în Uniunea Europeană, dacă sunt „autorizate” de Bruxelles. Marea Britanie va fi menținută în termenii unei politici comune în domeniul pescuitului, adică într-un set de reguli pentru gestionarea flotelor europene de pescuit și pentru conservarea stocurilor de pește.

Se înțelege că Uniunea Europeană nu este dispusă să se angajeze să stabilească termenii unui acord de tranziție până în martie, după cum a sperat Marea Britanie.

Surse din Uniunea Europeană au declarat că este posibil ca Theresa May să accepte termenii, fiind conștientă de faptul că marea victorie constă în a face față cerințelor Regatului Unit cu privire la relația viitoare.

×