x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May vrea să facă din Marea Britanie de după Brexit un 'lider mondial al liberului schimb'

Theresa May vrea să facă din Marea Britanie de după Brexit un 'lider mondial al liberului schimb'

03 Sep 2016   •   21:50
Theresa May vrea să facă din Marea Britanie de după Brexit un 'lider mondial al liberului schimb'
Sursa foto: youtube.com

Prim-ministru conservator britanic Theresa May vrea să facă din Marea Britanie de după Brexit un "lider mondial al liberului schimb", a declarat ea sâmbătă pe aeroportul londonez Heathrow înainte de a pleca spre China, unde va participa la summitul G20 de la Hangzhou, relatează AFP.

"Marea Britanie a deschis pentru afaceri", a spus ea, întrebată de presă cum le va explica liderilor G20 votul de la 23 iunie al britanicilor în favoarea ieşirii din UE.

"Le voi vorbi celorlalţi lideri internaţionali despre oportunităţile comerciale care vor apărea în întreaga lume pentru Marea Britanie după Brexit", a adăugat ea. "Şi le voi vorbi despre modul în care Marea Britanie va profita de aceste oportunităţi, pentru că ambiţia mea pentru Marea Britanie este să devenim un lider mondial al liberului schimb", a mai spus Theresa May.

Învestită în iulie după demisia lui David Cameron, lidera Partidului conservator a precizat că va avea o întrevedere cu preşedintele chinez Xi Jinping pentru "a dezvolta parteneriatul strategic" dintre cele două ţări, vorbind despre "o vârstă de aur a relaţiilor sino-britanice".

Ea ar urma să discute şi despre proiectul controversat al construcţiei a două reactoare nucleare de către EDF la Hinkley Point, investiţie finanţată cu o treime din fonduri de compania chineză CGN.

În contextul în care guvernul Theresa May a declarat că vrea să examineze "cu grijă" proiectul, ambasadorul chinez la Londra a cerut la începutul lui august Marii Britanii să dea undă verde "cât mai curând posibil", lăsând să se înţeleagă că relaţiile dintre cele două ţări ar putea avea de suferit în caz contrar.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Theresa May brexit ue uniunea europeana