x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tiberiu Dinu: "Hoţii din Italia să uite de meseria asta!”

Tiberiu Dinu: "Hoţii din Italia să uite de meseria asta!”

de Carmen Plesa    |    28 Mai 2008   •   00:00
Tiberiu Dinu: "Hoţii din Italia să uite de meseria asta!”

MESAJ ● Expulzările îi vor privi doar pe infractori
La încheierea primului Forum al asociaţiilor româneşti din Italia, organizat de Consulatul nostru de la Milano, Tiberiu Dinu, consulul general al României, ne-a explicat care români ar trebui să se teamă de noile legi ale siguranţei, date de guvernul italian.



MESAJ ● Expulzările îi vor privi doar pe infractori
La încheierea primului Forum al asociaţiilor româneşti din Italia, organizat de Consulatul nostru de la Milano, Tiberiu Dinu, consulul general al României, ne-a explicat care români ar trebui să se teamă de noile legi ale siguranţei, date de guvernul italian.


  • Jurnalul Naţional: A venit până acum la consulat vreun român speriat de noile legi ale siguranţei?
Tiberiu Dinu, consul general al României la Milano: În total am avut… doi. Doi cetăţeni români de etnie româ. Transmit în ghilimele: "aştia cu partidul, aştia vrea ne dea afară”. Asta a fost declaraţia lor perfectă, în limba română. În rest nu am simţit teamă în rândul celorlalţi români referitor la pachetul de siguranţă care va trece, cred, în Parlament. Nici un caz de îngrijorare.

  • Să prespunem că trece de Parlament. Vă aşteptaţi la o listă mare de români care ar putea fi expulzaţi de aici? Ma refer la infractori
Tiberiu Dinu: Această acţiune nu va avea loc în bloc. Categoric nu va fi o mutare de populaţie. Urmează să stabilim în urma recensământului pe care îl vom face pe cei care au la activ infracţiuni repetate şi care sunt cunoscuţi de autorităţile italiene. Nu pot da un număr referitor la câti vor fi, dar se va începe un proces de îndepărtare a acestora. Care, părerea mea, nu este în număr mare.

  • Ar ajuta comunitatea românească?
Tiberiu Dinu: Ar ajuta pe toată lumea. Imaginea imediat s-ar schimba şi normal că şi comunitatea va fi mai liniştită, dar şi localnicii.


Italienii nu renunţă la românii cinstiţi

  • Impunerea unui venit minim pentru imigranţi ar putea însă să-i afecteze şi pe românii cinstiţi…
Tiberiu Dinu: Adevărat. Dar nu s-a stabilit deocamdată nici un fel de venit minim. Pentru că există şi cetăţeni italieni care au venituri mai mici decât sumele vehiculate acum în presă (n.r. 8-900 de euro). Dar trebuie să existe un coeficient de siguranţă a celor care vor fi lăsaţi să stea aici. Pentru ca sunt multe românce "badante” (cele care îngrijesc batrâni, bolnavi) care au venituri mult mai mici decât un cetăţean italian care are o pensie mică. Dar se va ţine cont că această categorie de persoane are cazarea asigurată având în vedere munca pe care o fac – au grijă de un bătrân sau de o bătrână. În nici un caz nu este vorba de această categorie de oameni. Este vorba de categoria celor care au comis infracţiuni repetate şi reprezintă un pericol social.

  • Deci nu-şi permit italienii să renunţe la "badante” sau la muncitorii de construcţii…
Tiberiu Dinu: Nu! Categoric! Nici pe departe. Sunt convins de asta.

  • Câţi români a expulzat prefectul din Milano portivit vechiului decret dat după cazul Mailat?
Tiberiu Dinu: Din Milano au fost epulzaţi 120 de străini, din care 49 de români.

  • Puţini… Cum va explicaţi totuşi că la Milano prefectul nu a alergat după un record la expulzarea de români, ca-n alte părţi?
Tiberiu Dinu: Există o chimie bună între autorităţile italiene si românii din regiunea Lombardia.

  • Câţi români sunt în închisorile de aici?
Tiberiu Dinu: 2.780 în toată Italia. E foarte greu să facem o socoteală, pentru că în fiecare zi intră şi ies alţii, sau sunt mutaţi. La Pistoia, din 160 deţinuţi, erau 26 de români. La Verona, unde e o puşcărie mai mare, sunt 106 deţinuti români. La Opera, închisoarea de la Milano, erau 80. La san Vittore, o puşărie de tranzit, 78 la sută sunt români, din 500. La Como şi Monza sunt 160 - 170 de români.
În partea de nord, la frontiera cu Austria- numărul este infim. Mai sunt la Pavia un nu număr însemnat - 75 de cetăţeni români. În Bologna nu vă pot spun numărul pentru că acolo se întâmplă des transferuri, dar bănuiesc că sunt peste 100. În Toscana sunt peste 100. Iar în zona părţii adriatice – peste 50.
Merg peste tot în închisori, îmi pare rău că nu pot să mă ocup de toţi, dar acum mărindu-se echipa de la consulat, voi trimite şi alţi diplomaţi să-i viziteze. Pe cei care ne solicită, bineţeles.
E bine că dacă merg în închisoare x, unde m-a solicitat un român, pot cere lista cu români care se află acolo şi-n momentul acela poţi să faci un coloviu cu mai multe persoane. Cele care sunt dornice. Pentru că nu toate sunt dornice să vorbească cu autorităţile române şi multi nici nu vor ca autorităţile române să cunoscă faptul că ei sunt în puşcarie.

  • Aţi întâlnit cazuri în care credeţi că au exagerat autorităţile italiene?
Tiberiu Dinu: Da. Nu pot da nume, dar sunt cazuri în care mă îndoiesc de justeţea pedepselor. Sunt oameni care au venit de puţin timp în Italia sau care abia au sosit în căutarea unui loc de muncă şi au semnat nişte declaraţii necunoscând continutul în limba româna al acestora. Pestru asta am trimis avocaţi şi procesele sunt în curs.

  • Sunt acuzaţi de fapte grave?
Tiberiu Dinu: Sunt favorizări, de exemplu, la infracţiunea de prostituţie... Mai sunt cei care declară că au fost şoferi pe tir şi au transportat comezile făcute de anumite firme şi în acel tir se mai găsea câte un obiect furat. Poate şoferii nici nu ştiau. La sectorul acesta mă refer în special.

  • Tocmai aţi organizat primul forum al asociaţiilor româneşti din Italia. La ce reacţii vă aşteptaţi?
Tiberiu Dinu: Aştept o reacţie pozitivă a autorităţilor italiene. Problemele dezbătute au fost probleme reale – infracţionalitatea, imaginea românilor în Italia, integrarea romilor, situaţia minorilor neînsoţiti. Prezenta autorităţilor italiene la acest forum eu zic că a fost pozitivă. Sper ca în zilele următoare să ajungem la cu totul altă faţă a românilor din Italia. Că nu vom mai fi consideraţi ca oameni de mâna a doua şi în acelasi timp se vor vedea mai bine diferenţele dintre infractori şi românii care muncesc cinstit.

  • A venit prefectul de aici, seful poliţiei din Milano, secretarul general al provinciei, iar discursurile lor i-au asigurat pe români că nu sunt cetăţeni de mâna doua şi că doar infractorii trebuie să fie îngrijoraţi în privinţa expulzărilor…
Tiberiu Dinu: Da, i-au cunoscut mai bine pe reprezentanţii populaţiei romaneşti şi au rămas încântaţi… Nu se aşteptau. Nu pot să spun că presa din România sau cea italiană exagereaza, dar sunt publicate multe neadevăruri. Apare o ştire cu un român care a omorât şi când te duci la faţa locului descoperi că nici măcar nu era vorba de un român…


Număr mare de decese

  • Anul trecut spuneaţi că vă îngrijorează cel mai mult…
Tiberiu Dinu: Numărul deceselor. Şi anul acesta este la fel. Suntem abia la sfârşitul lui mai şi deja am înregistrat 87 de decese. Media de vârstă este înspăimântătoare: 35-36 de ani. Accidente de muncă în mare parte… mai puţine incidente de stradă, comparativ cu anii trecuţi. Dar… prea multi.

  • Care au fost cele mai grave cazuri pe care le-aţi întâlnit?
Tiberiu Dinu: O doamnă de 40 de ani din Galaţi, care era menajeră la o familie de italieni, a murit în somn. Acasă avea un soţ bolnav de cancer şi o fiică olimpică la vioară, fără posibilitatea de a plăti transportul în România pentru sicriu. Primăria Galaţi s-a ocupat de înmormântare, iar de aici eu am asigurat transport gratuit. Mai avem multe alte exemple, cu ajutor de la servicii de transport funerar care ne-au ajutat cu aceste repatrieri.

  • Aţi discutat la acest forum şi despre cazurile de copii români luati din familii de către serviciile sociale din Italia…
Tiberiu Dinu: E o problema pe care de mult o dezbatem , dar deocamdată nu avem un acord cu Italia referitor la repatrierera minorilor. Problema aceasta e cunoscuta de mult timp şi nu e doar o problemă a famililor de români, ci şi a celor de italieni.
Cunoastem foarte bine cu toţii cazul Amut, de la Rimini, sau cazul Carisi. Minori luaţi din familii şi trimişi în casele familiale ale serviciilor sociale, pentru a primi o educaţie mai bună şi o siguranţă. Din păcate, nu în toate cazurile se întâmplă aşa. Dragostea familiei nu poate fi găsită niciodată într-un internat păzit.

  • Aveti tabere de romi impresionante din punct de vedere numeric, la Milano. Autorităţile caută soluţii, dumneavoastră ce le-aţi propus?
Tiberiu Dinu: Le-am propus sa încerce să gaseasca soluţii pentru a-i integra în socitetatea italiană, pornind de la cazare, până la locuri de muncă. E foarte greu şi pentru ei să poată să integreze un om care nu a muncit niciodată. E foarte greu să-i găseşti o specializare unuia care nu a muncit niciodată. Spre bucuria noastră, sunt şi romi care sunt calificaţi, care muncesc, care au rezidenţă chiar în taberele de romi, care-şi trimit copiii la şcoală. În acelaşi timp, sunt cei care nu au muncit nici in România vreodată. Şi care nu au nici o calificare. Şi ajungând la un 30 de ani e foarte greu să-l poţi califica într-o muncă pe care nu a făcut-o niciodată. Nu are nimeni nevoie de el. Pe când cel care a lucrat ca zidar, fierar betonist – majoritatea în construcţii – este primit şi chiar este căutat.

Dar ce vor face autorităţile italiene cu cei care nu muncesc, dacă se va pune problema unui venit minim? Situaţia ar fi foarte delicată…
Tiberiu Dinu:
Problema e… până acum ce făceau cei care stau pe aici fără un loc de muncă? Probabil se vor întoarce acasă sau îşi vor alege altă destinaţie.


O catedrală românească la Verona

  • Cum aţi convins un primar de la Liga Nordului, formaţiune cunoscută pentru politica ei foarte dură faţă de imigranţi, să vă dea un teren în centrul Veronei, ca să construiţi un centru pentru români?
Tiberiu Dinu: I-am convins cu proiectul şi cu strategia noastră. Apoi, dacă e de la Liga Nordului, asta nu înseamnă că nu are sentimente faţă de oameni..
Vom construi pe acel lor o catedrală şi un centru cultural român. Locaţia este superbă, aproape de centru. 5000 de metri pătraţi. Costrucţia ne priveşte. Încercăm să găsim sponsori, credincioşii sunt de acord şi ei să doneze bani, ne vor ajuta şi meseriaşii români care lucrează în construcţii. Să ne ajute Dumnezeu să o ridicăm repede! Va fi prima biserica ortodoxă făcută de români aici, în Italia.

  • Ce le—aţi transmite românilor infractori sau celor care intenţionează să ajungă infractori pe teritoriul Italiei?
Tiberiu Dinu: Celor care intenţionează le-aş sugera să uite. Iar pe infractorii care se mai găsesc încă pe teoritoriul Italiei îi sfătuiesc de asemenea să uite de meseria asta. Să încerce una mai serioasă şi durabila care să-i poate face să doarmă liniştiţi şi să asigure un viitor copiilor lor.

×