x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Ţigani nu, africani da!”

„Ţigani nu, africani da!”

de Carmen Plesa    |    31 Mar 2011   •   21:00

Un adevărat „tsunami” african a lovit în acest an insula italiană Lampedusa, principala poartă de intrare în Europa pentru cei care părăsesc Tunisia sau Libia.  Iar dacă anul trecut până în luna aprilie pe insulă au venit cu bărcile 25 de reugiaţi nord-africani, în primele trei luni ale lui 2011, la Lampedusa, au debarcat nu mai puţin de 22.000 de persoane care cer azil italienilor.

Problema autorităţilor din Peninsulă e să le găsească acum spaţiu de cazare, acţiune în care sunt încurcaţi de romi. Şi asta pentru că, în special în regiunea capitalei ita­liene, unde este în plin avânt „planul pentru nomazi”, s-a decis ca ţiganii care vor fi evacuaţi din taberele abuzive să fie mutaţi în centrele de primire pentru refugiaţi, şi asta dinainte ca valul de africani să înceapă să „asedieze” Lampedusa.

Edilul Romei, Gianni Alemanno, se află acum într-o situaţie extrem de complicată, şi asta pentru că el trebuie să-i împace acum şi pe ţiganii cărora le dărâmă corturile şi barăcile, şi pe superiorii din partid care-i pun în braţe refugiaţii care trebuie mutaţi de la Lampedusa, dar şi pe primarii din localităţile de lângă Roma. Şi asta pentru că localnicii refuză să-i primească pe romi.

Iniţial, planul primarului capitalei italiene a fost de a-i muta pe ţiganii pe care-i va evacua din taberele abuzive în corturi ale Protecţiei Civile. Numai că n-a găsit nici un primar de municipiu care să fie de acord ca romii să fie instalaţi în zona lor.

Mai mult, cetăţenii din sectoarele capitalei unde se auzise că vor fi puse corturile pentru romi au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de această iniţiativă.

Scăparea lui Alemanno au fost centrele de primire pentru azilanţi din jurul Romei. Numai că primarii din localităţile în care ar trebui să fie mutaţi nomazii au spus clar: africani da, ţigani nu! Iar italienii au ieşit chiar şi în stradă la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a anunţa că nu sunt de acord ca ţiganii să fie cazaţi în localităţile lor.

Autorităţile din Roma trebuie să găsească adăpost pentru mii de ţigani care se presupune că vor fi evacuaţi din taberele abuzive (cel puţin 250 la număr), iar guvernul italian se străduieşte să salveze Insula Lampedusa de miile de africani sosiţi, mutându-i cu avioanele şi vapoarele în alte zone ale „Cizmei”.

×
Subiecte în articol: externe