x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tighina - Obeliscul soldatului rus, pe oase romanesti

Tighina - Obeliscul soldatului rus, pe oase romanesti

de Vitalie Calugareanu    |    02 Feb 2007   •   00:00
Tighina - Obeliscul soldatului rus, pe oase romanesti
Corespondenta din Chisinau
Autoritatile separatiste de la Bender (Tighina) au bagat buldozerele in Cimitirul Militar al ostasilor romani cazuti la Nistru in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In doar doua zile, cimitirul a fost maturat de pe fata Pamantului, iar in locul lui separatistii vor ridica, potrivit comisarului Politiei moldovenesti din Tighina, un monument al "soldatului eliberator rus".

PROFANARE. Comisarul Valeriu Prudnikov ne-a declarat ca profanarea cimitirului a avut loc in prezenta unui numar mare de militieni transnistreni adusi la fata locului ca sa inabuse o eventuala revolta a localnicilor. Crucile sculptate in piatra ale ostasilor romani au fost aruncate la margine, iar ulterior distruse sub senilele buldozerelor. In cimitirul construit in 1812, cand cetatea Tighina a trecut de sub stapanirea turcilor in ograda rusilor, si-a gasit odihna un numar mare de ostasi romani.

Potrivit presei transnistrene, daca vor dori ca numele ostasilor romani sa fie scrise pe placile comemorative din preajma monumentului, guvernul Romaniei va trebui sa contribuie financiar la acest proiect.

×
Subiecte în articol: externe