x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Timoşenko rămâne după gratii. Curtea de Casaţie a confirmat condamnarea fostului premier ucrainean la 7 ani de închisoare

Timoşenko rămâne după gratii. Curtea de Casaţie a confirmat condamnarea fostului premier ucrainean la 7 ani de închisoare

29 Aug 2012   •   13:16
Timoşenko rămâne după gratii. Curtea de Casaţie a confirmat condamnarea fostului premier ucrainean la 7 ani de închisoare

Curtea de Casatie din Ucraina a respins recursul Iuliei Timosenko confirmand astfel condamnarea fostului premier la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, anunta AFP, citata de Mediafax.

Aflata in detentie de un an, Timosenko a fost condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere in semnarea unui contract de gaze cu Rusia, considerat dezavantajos pentru tara in perioada in care era premier.

UE, "profund dezamagita" de confirmarea condamnarii lui Timosenko

"Am luat nota cu regret respingerea apelului" si "suntem profund dezamagiti de consecintele situatiei actuale", in care personalitati importante din cadrul opozitiei sunt "impiedicate sa se prezinte in alegerile parlamentare, in urma unor procese care nu au respectat normele internationale in materie de proceduri echitabile, transparente si independente", a declarat Michael Mann, un purtator de cuvant UE insarcinat cu Afaceri Europene.

Uniunea Europeana a indemnat "autoritatile ucrainene sa adopte masuri concrete pentru atacarea problemelor sistemice din cadrul sistemului judiciar" si "atacarea efectelor justitiei selective, inclusiv in cazul doameni Timosenko, al (fostului ministru de Interne, Iuri) Lutenko si al altora", a precizat Mann.

Acest caz a provocat o grava criza in relatiile dintre Kiev si Occident, care denunta motivatii de natura politica si reclama eliberarea opozantei, impiedicata sa se prezinte la alegerile legislative de la 28 octombrie.

La inceputul lui august, Comisia Electorala Centrala ucraineana a refuzat sa o inregistreze pe Iulia Timosenko pe prima pozitie a listei principalei aliante a opozitiei, refuz motivat prin evocarea cazierului judiciar al opozantei. Iuri Lutenko, un alt lider al opozitiei condamnat de catre justitia ucraineana, se afla pe pozitia a cincea a listei.

×