x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Toleranță sau inconștiență? Școlarii britanici, puși să le scrie teroriștilor

Toleranță sau inconștiență? Școlarii britanici, puși să le scrie teroriștilor

de Şerban Mihăilă    |    01 Iun 2017   •   16:10
Toleranță sau inconștiență? Școlarii britanici, puși să le scrie teroriștilor
Sursa foto: DGLimages/Getty Images/iStockphoto

Un nou manual școlar, care-i învață pe copiii din școlile primare britanice că teroriștii ucid oameni deoarece se simt „nedreptățiți”, a declanșat controverse aprinse în Marea Britanie. Publicat cu doar câteva săptămâni înaintea atentatului din Manchester, în care un terorist-kamikaze a omorât 22 de persoane, între care șapte copii, manualul a provocat furia părinților și activiștilor din domeniul educației.

„Talking About Terrorism” („Discuții despre terorism”) recomandă profesorilor „să-i invite pe copii să scrie o scrisoare unui terorist”, arată site-ul „Breitbart”. Prefațată de șeful executiv al organizației caritabile britanice pentru protecția copiilor „Societatea Națională pentru Prevenirea Cruzimii contra Copiilor”, Peter Wanless, și de directorul Fundației Jo Cox, Iona Lawrence, cartea consideră „incidentele teroriste”, în care oamenii lansează atacuri la întâmplare asupra „publicului”, drept „un tip de război”. Teroriștii ucid, deoarece se simt „nedreptățiți și nu li se arată respect”, mai arată manualul, ce oferă apoi exemple de „teroriști aflați de partea bună a istoriei”, între care și Nelson Mandela. „Activistele în favoarea obținerii dreptului de vot pentru femei au utilizat violența și au fost numite teroriste. Astăzi, ele sunt considerate de foarte mulți drept femei curajoase, iar lupta lor pentru a-și câștiga dreptul la vot este admirată”, scrie cartea. De altfel, încă din prefață, Iona Lawrence subiniază importanța încurajării „toleranței”. Lawrence, care militează pentru aducerea imigranților ilegali din Franța în Marea Britanie, avertizează apoi asupra „acutizării extremismului” în lume și pledează pentru cultivarea toleranței în rândul copiilor. 

Teroriștii, „albiți” în fața copiilor

Criticii manualului au reacționat vehement contra conținutului cu potențial periculos, prezentat copiilor din școlile primare.  Ei afirmă că a-i îndemna cu inconștiență pe copii să scrie scrisori teroriștilor ar crea confuzie și i-ar tulbura pe cei mici. „Este o idee nebună, bazată pe noțiunea lipsită de judecată că școlarii trebuie să interacționeze și să le «arate respect» fanaticilor religioși, care încearcă să-i ucidă”, a spus Chris McGovern, șeful organizației britanice „Campania pentru Educația Reală”. „Școala primară nu este locul unde terorismul să fie umanizat printr-un așa-zis dialog”, a adăugat el. 

„Această inițiativă face parte din agenda impusă în școli de Oficiul pentru Standarde în Educație din Marea Britanie și, în general, de sistemul educațional”, a declarat Chris McGovern.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie terorişti