x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Torturată de Gaddafi, refugiată la Timişoara.

Torturată de Gaddafi, refugiată la Timişoara.

de Anca Aldea    |    08 Iun 2011   •   21:00

O avocata libiana, care a afirmat ca a fost torturata si violata de oamenii lui Muammar Gaddafi, a ajuns la un centru de refugiati din Timisoara. Femeia a ajuns in atentia presei internationale in a doua jumatate a lunii martie, cand a intrat in Hotelul Rixos din Tripoli, unde erau cazati jur­na­lis­tii straini, afirmand ca a fost tortura­ta si violata in repetate randuri de 'ba­talioanele lui Gaddafi'.

Avocata Iman al-Obeidi 'poate sta aici maximum sase luni', a de­cla­rat ieri reprezentantul Inaltului Co­mi­sariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) in Romania, Machiel Sa­lo­mons, citat de Mediafax. In cadrul unei conferinte de presa, oficialul a declarat ca Iman al-Obeidi a ajuns in Centrul pentru refugiati de la Timisoara luni dupa-amiaza si va sta acolo pana va fi relocata.

Al-Obeidi a reusit initial sa fuga in Qatar, de unde a fost deportata joia trecuta inapoi in Libia, in zona controlata de rebeliunea anti-Gaddafi. La sfarsitul saptamanii trecute, surse din cadrul Departamentului american de Stat anuntasera ca femeia a luat drumul Maltei, pentru a ajunge, pana la urma, cu ajutorul Or­ga­ni­za­ti­ei Internationale pentru Migratie, la Timisoara, dupa o escala la Viena. Potrivit unor surse diplomatice citate de presa europeana si Mediafax, Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea cu privire la soarta avocatei si au afirmat ca sunt dispuse sa o primeasca daca si femeia va formula o solicitare si va parcurge procedurile legale obisnuite, relateaza AFP.

'Avem multe motive pentru care sa fim recunoscatori Romaniei. Pana in prezent, 733 de refugiati au fost gazduiti in acest centru, in timp ce 642 au fost deja preluati de tarile de relocare. Stim ca evacuarea rapida a multora dintre acesti refugiati la acest centru a salvat vieti', a declarat Machiel Salomons. Potrivit Media­fax, in prezent, centrul gazduieste 95 de refugiati din Eritreea, Irak, Sri Lanka si Libia.

×
Subiecte în articol: externe