x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tot mai multe ]`ri sunt lovite de „Inocen]a musulmanilor”

Tot mai multe ]`ri sunt lovite de „Inocen]a musulmanilor”

de Istvan Deak    |    13 Sep 2012   •   16:04

Protestele la adresa controversatului film "Inocenta musulmanilor', considerat jignitor la adresa islamului, au cuprins joi tot mai multe tari musulmane: manifestanti furiosi au invadat pentru scurta vreme Ambasada SUA de la Sanaa (capitala Yemenului), unde s-au inregistrat victime, iar la Cairo politia a intervenit in forta provocand zeci de raniti, relateaza AFP.

Interzis pe YouTube
Dupa violentele produse marti seara la Benghazi (estul Libiei), soldate cu moartea a patru functionari americani, printre care ambasadorul SUA in Libia, Cris Stevenson, manifestatii de protest fata filmul produs in SUA si postat pe internet se inregistrau joi si in Iran, Irak, Maroc, Tunisia si Sudan. In Afganistan, presedintele Hamid Karzai si-a amanat un turneu regional si a decis masuri sporite de securitate in jurul misiunilor diplomatice americane la Kabul. El a criticat filmul realizat in SUA si a decis blocarea difuzarii filmului pe YouTube. Aceeasi masura a fost ceruta si in Indonezia, cea mai numeroasa tara musulmana de pe mapamond.

La Cairo, unitati speciale ale politiei egiptene au intervenit in forta pentru a-i imprastia pe protestatari ranind zeci de persoane. Organizatia Fratia Musulmana, prima forta politica in Egipt din randurile careia provine si noul presedinte Mohamed Morsi, a chemat la manifestatii de protest fata de filmul considerat un atac grosolan la adresa islamului. Conducerea egipteana a dat totodata asigurari ca vor fi instalate dispozitive sporite de securitate in jurul intereselor americane in regiune.

La Sanaa, un yemenit a fost ucis si cinci raniti de tiruri ale politistilor, care au respins joi in jurul pranzului pentru a doua oara o multime de protestatari care incerca sa ia cu asalt Ambasada SUA in Yemen.

In Irak, influentul lider religios Moqtada Sadr i-a cerut Guvernului sa interzica accesul oricarui cetatean american pe teritoriul tarii si a facut apel la Parlament sa voteze o lege care sa interzica orice relatii intre Irak si tari unde "sunt insultati Profetul Mohammed si islamul".

In Iran, inamic declarat al Statelor Unite ale Americii si Israelului, aproximativ 500 de persoane au manifestat in fata Ambasadei Elvetiei la Teheran, care reprezinta interesele americanilor in Iran.
Inca de miercuri, filmul ''Innocence of Muslims' (Inocenta musulmanilor), a provocat manifestatii de protest la Casablanca, Tunis si Khartoum.

Masuri de securitate intarite
Statele Unite au fost nevoite sa-si revizuiasca masurile de securitate impuse in jurul misiunilor lor diplomatice, a anuntat un oficial american, citat de AFP. Potrivit acestuia, personalul secundar de la Ambasada SUA din Tripoli, toti angajatii consulatului de la Benghazi, persoanele ranite in urma atentatului, precum si corpurile celor ucisi, erau in curs de evacuare spre Germania. In capitala libiana, prezenta diplomatica americana a fost redusa la minimum, "la nivelul de urgenta'.

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a condamnat miercuri atacul de la Benghazi, insistand pentru intensificarea cooperarii Moscova-Washington in lupta impotriva terorismului. Lavrov s-a declarat "bulversat de moartea tragica a ambasadorului Christopher Stevens si a colegilor acestuia', si a transmis condoleante familiilor indoliate.

Suspecti arestati
Mai multi oficiali libieni au anuntat joi arestarea catorva suspecti in cadrul anchetei privind atacul asupra consulatului SUA de la Benghazi. Nu au fost furnizate detalii despre numarul sau eventuala apartenenta a suspectilor arestati, "pentru a nu afecta bunul mers al anchetei'.

Presa de stat din China aprecia, joi, ca atacul asupra consulatului american din Benghazi demonstreaza esecul politicii Washingtonului in lumea araba. "Acest fiasco din Libia ilustreaza realitatea politicii americane', nota un editorialist de la Global Times, cunoscut pentru luarile sale de pozitie nationaliste.

China nu a acceptat niciodata atacurile aeriene asupra Libiei, care au dus la indepartarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, apreciind ca Occidentul a interpretat in mod abuziv rezolutia ONU a carei votare, in martie 2011, a declansat bombardamentele NATO. Si agentia de presa China Noua a scris ca "atacul de la Benghazi si manifestatiile antiamericane de saptamana aceasta din Egipt ilustreaza proasta strategie a Americii in Orientul Mijlociu si necesitatea ca Washingtonul sa-si regandeasca politicile din regiune'.

Unde e autorul?
In privinta identitatii autorului filmului care a provocat valul de violente domnesc misterul si confuzia. Cineastul, care se califica drept un americano-israelian si ar avea numele de Sam Bacile, ar fi decis sa se ascunda, potrivit unuia dintre colaboratorii sai, temandu-se pentru viata sa.

Miercuri seara, o informatie din presa americana afirma ca un copt care traieste la periferia orasului Los Angeles, Nakoula Basseley Nakoula, ar fi proprietarul societatii de productie a filmului si ca in trecut acesta a avut probleme cu justitia. Mai multe documente judiciare care au intrat in posesia AFP confirma ca Nakoula Basseley Nakoula a fost condamnat la 21 de luni de inchisoare in 2010 pentru escrocherie bancara si ca ar locui la Cerritos, la periferia sudica a Los Angelesului.

Steve Klein, consultant pentru acest film, a negat, miercuri, implicarea Israelului in productia acestuia si a dat asigurari ca Sam Bacile – un pseudonim, a recunoscut el – este impietrit de vestea privind decesul ambasadorului american in Libia si a celorlalti trei americani.

Intr-un interviu acordat cotidianului Wall Street Journal, marti, Sam Bacile a atacat direct islamul, pe care l-a calificat drept "cancer'. "Este un film politic, nu religios', a adaugat el, precizand ca a facut filmul – unde actori vorbind engleza cu accent american prezinta musulmanii drept imorali si violenti de dragul violentei – cu 60 de actori si o echipa de 45 de persoane. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: film Israel violente islam musulmani sua proteste