x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tot mai mulți americani cred în socialism

Tot mai mulți americani cred în socialism

de Şerban Mihăilă    |    22 Mai 2019   •   09:51
Tot mai mulți americani cred în socialism

Patru din zece americani îmbrățișează o formă de socialism. 43% dintre cetățenii Statelor Unite susțin că socialismul ar fi un lucru bun pentru țara lor, în timp ce 51 de procente dintre americani îl consideră un lucru rău, iar restul nu au nicio părere în această privință, dezvăluie prestigiosul institut de sondare a opiniei publice Gallup, din SUA. Americanii sunt astăzi mult mai divizați asupra acestei chestiuni, decât erau în secolul trecut. 

Întrebați într-un sondaj realizat în 1942 de către Roper/Fortune dacă o anumită formă de socialism ar fi bună sau dăunătoare pentru SUA, 40% dintre americanii intervievați la vremea respectivă au descris socialismul drept un lucru rău, iar 25% l-au apreciat ca pe o chestiune pozitivă, în timp ce 34% nu au avut nicio opinie în această privință. Astăzi, remarcă Gallup, rezultatul aceluiași sondaj este suprinzător de strâns și indică o divizare profundă a societății americane, în special după venirea la Casa Albă a controversatului președinte Donald Trump. Mai mult, astăzi, tot mai mulți americani au o opinie despre socialism. Anterior, într-o serie de sondaje succesive, Gallup observase că definiția americanilor pentru socialism s-a schimbat de-a lungul timpului, aproape unul din patru intervievați asociind conceptul cu egalitatea socială, iar 17% punându-l în legătură cu mult mai clasica definiție a exercitării unui anumit grad de control guvernamental asupra mijloacelor de producție. În sondajele realizate de Gallup după 2010, majoritatea membrilor Partidului Democrat consideră socialismul un factor pozitiv, în cel mai recent dintre acestea 57 de procente dintre ei pronunțându-se în favoarea conceptului, mai notează institutul american. Acest sondaj, realizat în perioada 17-30 aprilie, actualizează o altă întrebare istorică în privința socialismului. În 1949, Gallup i-a întrebat prima oară pe americani despre perspectiva lor asupra modului în care se va răspândi democrația în următorii 50 de ani. La vremea respectivă, șapte din zece americani, adică 72%, apreciau că majoritatea statelor lumii vor avea o guvernare democratică, iar 14% credeau în instalarea unor puteri socialiste. În retorica acelor ani, termenii „democrație” și „capitalism” erau mult mai strâns împletiți decât sunt astăzi și, în multe privințe, chiar sinonimi. Astăzi, la aceeași întrebare, se înregistrează o creștere semnificativă, de 29%, a celor care consideră că majoritatea țărilor vor fi conduse de socialiști în următorii 50 de ani, iar cei ce anticipează instalarea unor guverne democratice au scăzut la 57 de procente. Întrebați, însă, dacă preferă o piață liberă sau controlul guvernamental asupra unor sectoare ale economiei și societății, americanii sunt fermi. Majoritatea lor preferă o piață liberă în multe domenii economice, în salarii, distribuirea averii, educație superioară, sănătate și inovarea tehnologică. Controlul guvernamental este dorit doar pentru protejarea confidențialității consumatorilor online și a mediului.

Rezultate contradictorii

„Datele sondajului nu pot genera concluzii simpliste asupra opiniilor americanilor în privința socialismului”, avertizează Gallup. Un lucru este însă clar: patru din zece americani acceptă o formă de socialism sau politici socialiste. Cu toate acestea, majoritatea lor continuă să sprijine economia de piață.

„47% dintre americani ar vota un candidat socialist pentru președinție. Concomitent, 58% ar vota un candidat ateu”.

Sondaj Gallup

×