x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trădare? SUA avertizează India

Trădare? SUA avertizează India

de Şerban Mihăilă    |    04 Oct 2018   •   12:10
Trădare? SUA avertizează India

Statele Unite au avertizat India să nu cumpere de la ruși sistemul de rachete sol-aer S-400, amenințând autoritățile de la New Delhi cu sancțiuni fără precedent. Foarte probabil, India va semna însă un acord pentru achiziționarea sofisticatului sistem de apărare antiaeriană, chiar săptămâna aceasta.

Generalii indieni vor cu orice preț bateriile de rachete livrate de Moscova, atât ca măsură de descurajare împotriva Chinei, cât și pentru a obține un avantaj militar în fața tradiționalului său dușman, Pakistanul. Rachetele produse de ruși sunt capabile să detecteze și să doboare avioanele inamice, inclusiv pe cele „invizibile”, având o rază de acțiune fără precedent. India și Rusia vor semna acordul pentru achiziționarea sistemului S-400, în valoare de peste 5 miliarde de dolari, în timpul vizitei pe care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, o începe astăzi la New Delhi, a anunțat, ieri, o oficialitate de la Moscova, citată de Reuters. De cealaltă parte, administrația de la Washington a avertizat țările care fac afaceri cu rușii în domeniile militar și al serviciilor secrete cu declanșarea automată a unor sancțiuni severe, conform unei legislații inițiate de președintele Donald Trump ca răspuns la anexarea Crimeei, la intervenția Rusiei în Siria, precum și la amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA. Luna trecută, Casa Albă a impus sancțiuni Chinei, după ce Beijing-ul a cumpărat din Rusia avioane de luptă și sisteme de rachete S-400. În același timp, SUA au avertizat și Turcia, stat aliat al americanilor în NATO, în privința achiziționării sistemelor rusești de apărare antiaeriană. Prins în focul încrucișat dintre Rusia și SUA, guvernul indian speră, totuși, ca Trump să depășească acest moment și să nu întrerupă legăturile militare cu India.

SUA sunt unul dintre cei mai mari furnizori de armament ai Indiei, cu care au încheiat înțelegeri de 15 miliarde de dolari în ultimii zece ani.

×
Subiecte în articol: sua india