x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trafic cu disperarea

Trafic cu disperarea

de Irina Cristea    |    11 Mai 2011   •   19:37
Trafic cu disperarea
Sursa foto: /Reuters

164931-reutersantonio-parrinellortr2kzuf.jpgAgenţi libieni de securitate au făcut o adevărată afacere din disperarea oamenilor care lasă totul pentru şansa de a începe o viaţă nouă în Europa. Oamenii legii (dar numai cu numele) le confiscă banii şi bunurile imigranţilor africani, pentru a le permite să se îmbarce pe vapoare cu destinaţia Italia. Uneori, ambarcaţiunile sunt escortate de Marina libiană, potrivit unui oficial internaţional şi unui asistent social familiar cu situaţia, relatează Wall Street Journal.

Presupusul rol al forţelor de secu­ri­tate guvernamentale în direc­ţio­na­rea traficului de refugiaţi de la Tripoli a fost dezvăluit, săptămâna aceasta, de imigranţi care au supravieţuit nau­fra­giului unei ambarcaţiuni supra­aglo­merate, afirmă cotidianul în pa­gina electronică. Oficialii libieni nu au răspuns acuzaţiilor potrivit cărora agenţi de stat sunt implicaţi în imigraţia ilegală, în timpul conflictului armat, şi profită de pe urma ei. În schimb, autorităţile italiene afirmă că imigraţia este încurajată chiar de li­derul libian, care, într-un discurs susţinut cu două luni în urmă, a ameninţat Europa cu un „potop uman”.O imigrantă nigeriană a declarat că ofiţerii de securitate din zona portului din Tripoli au abandonat ac­ţiu­nile contra plecărilor ilegale şi că au trecut, din contră, la „afaceri”, pro­fitând de pe urma acestora. Un asistent social a confirmat declaraţia acesteia, precizând că oficialii din domeniul securităţii, din port, confiscă, de la jumătatea lui martie, banii celor cărora, ulterior, le permit să urce la bordul vapoarelor. „Acest lucru se întâmplă aproape zilnic”, a declarat ea. „Ofiţerii din Marina (libiană) care au nave chiar îi însoţesc în apele internaţionale şi îi învaţă pe căpitani cum să îşi conducă vaporul”, a mai spus asistentul social. Aceste de­cla­ra­ţii sunt greu de verificat, pentru că jur­naliştii nu se pot deplasa în port sau în alte părţi ale capitalei libiene, Tripoli, fără să fie însoţiţi de reprezentanţi ai Guvernului.

Dar Jean-Philippe Chauzy, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), a declarat că interviuri cu 14 migranţi, care au ajuns pe Insula Lampedusa, la bordul a trei nave, la sfârşitul săptămânii, au confirmat efectuarea unor plăţi către oficiali, ca­racterizată ca extorcare. „Sunt je­fuiţi de orice fel de economii ar avea cu ei, telefoane mobile, ceasuri”, a de­clarat Chauzy. Supravieţuitori ai unor naufragii au declarat, de asemenea, că bărbaţii despre care ei cred că sunt poliţişti sau militari i-au di­rec­ţionat către nave cu destinaţia Italia.

Capacitatea de patrulare la ţărm a Guvernului libian a fost puternic afectată de bombardamentele NATO, începând din martie, a declarat sâmbătă premierul libian, Baghdadi Mahmoudi, fără să se refere la aceste acuzaţii. Potrivit unui tratat din 2008 între Tripoli şi Roma, Gaddafi a mobilizat forţele libiene de securitate pentru a stopa rutele de migraţie ale africanilor, blocaţi în Libia. Acest tratat a fost abandonat când Italia s-a alăturat bombardamentelor NATO asupra acestei ţări.

×
Subiecte în articol: externe