x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Traficul camioanelor între Belgia și Franța, perturbat de protestele „vestelor galbene”

Traficul camioanelor între Belgia și Franța, perturbat de protestele „vestelor galbene”

27 Dec 2018   •   15:12
Traficul camioanelor între Belgia și Franța, perturbat de protestele „vestelor galbene”

Grupuri de protestatari din mişcarea ''vestelor galbene'' au lansat joi în provinciile belgiene Liege şi Hainaut operaţiuni care au perturbat circulaţia camioanelor la frontiera franco-belgiană, relatează agenţia EFE. 

Manifestanţii au amplasat în timpul nopţii de miercuri spre joi bariere pe mai multe artere din sudul şi estul Belgiei pentru a încetini traficul auto, în cadrul unei acţiuni de protest pe care au denumit-o ''operaţiunea melcul''. 

Astfel, la primele ore ale dimineţii, la un baraj rutier amplasat în zona oraşului Thuin protestatarii permiteau trecerea a numai zece camioane la fiecare jumătate de oră, în timp ce alţi manifestanţi filtrau traficul într-un alt blocaj, la punctul de frontiera Hensies. Potrivit cotidianelor DH şi Le Soir, aici un camion era incendiat în şanţul de pe marginea şoselei, fără să fie clar din ce cauză. 

În zona oraşului Liege, din estul Belgiei, un grup de circa 80 de ''veste galbene'' au blocat timp de mai multe ore cele două sensuri ale drumului european E25, unde poliţia a intervenit şi a arestat trei protestatari. 

Protestând după modelul demonstraţiilor din Franţa, deşi cu o intensitate mai redusă, ''vestele galbene'' protestează de mai multe săptămâni şi în Belgia, zeci de persoane fiind arestate în urma demonstraţiilor de săptămânile trecute, mai ales în weekendul din 15-16 decembrie. 

În timpul unui marş al extremei drepte desfăşurat pe 16 decembrie la Bruxelles împotriva pactului ONU privind migraţia, protestatarii au aruncat cu pietre şi cu garduri asupra forţelor de ordine şi asupra clădirii Berlaymont, sediul principal al Comisiei Europene, spărgând mai multe geamuri ale clădirii. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii.

AGERPRES

×