x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria - Sub aripa Kremlinului

Transnistria - Sub aripa Kremlinului

18 Mar 2006   •   00:00

Blocada economica impusa de Ucraina Transnistriei a declansat prompt reactia Rusiei. Moscova, prin vicepresedintele Dumei de Stat, Serghei Baburin, si-a lamurit pozitia fata de conflictul transnistrean si a dat de inteles ca regiunea separatista ar trebui "sa intre in componenta Federatiei Ruse, dupa ce independenta sa va fi recunoscuta", relateaza presa rusa.

"Am insistat asupra acestei chestiuni pe timpul lui Boris Eltin, iar acum revenim", a spus oficialul rus. El a evocat cazul in care Republica Moldova s-ar uni cu Romania, iar Transnistria ar trebui sa revina Rusiei. De altfel, liderul separatist Igor Smirnov a cerut Kremlinului ca Transnistria sa intre in componenta Rusiei. El s-ar fi plans Kremlinului ca "tara" sa risca o catastrofa umanitara din cauza "embargoului economic" impus de Ucraina si Republica Moldova, de fapt, noile reglementari vamale, care blocheaza contrabanda cu arme si droguri.

AMENINTARI. Pe de alta parte, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, Valerii Keneaikin, care a vizitat saptamana trecuta regiunea transnistreana, a declarat ca "Rusia ar putea interveni cu masuri exceptionale in cazul in care situatia de la frontiera moldo-ucraineana se va inrautati". Oficialul rus a mentionat ca "rolul fortelor pacificatoare ruse se va extinde" si ca in acest context "va fi necesara luarea masurilor corespunzatoare in zona de conflict". Keneaikin a adaugat ca Rusia va intreprinde toate masurile diplomatice si politice necesare pentru revenirea la vechiul regim vamal care-i permitea Transnistriei sa-si exporte bunurile fara stampila vamala a Republicii Moldova.

×
Subiecte în articol: externe