x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trecutul "cameristei lui Strauss-Kahn", luat la puricat de detectivi particulari.

Trecutul "cameristei lui Strauss-Kahn", luat la puricat de detectivi particulari.

de Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2011   •   11:57

Detectivi particulari in serviciul lui Dominique Strauss-Kahn au inceput deja sa scormoneasca in trecutul cameristei care il acuza pe fostul director al Fondului Monetar International (FMI) de delicte sexuale, in speranta de a discredita marturia acesteia si a-l putea scoate nevinovat pe clientul lor, relateaza AFP, care citeaza mai multi specialisti in domeniu.

Omul politic francez si fost sef al FMI si-a angajat un avocat celebru, pe Benjamin Brafman, care s-a ocupat de mai multe staruri americane, inclusiv de Michael Jackson. Dar folosirea detectivilor privati – fosti procurori, fosti anchetatori si fosti agenti FBI acum la pensie – a trecut relativ neobservata. Potrivit New York Times, compania Guidepost Solutions, care ofera servicii de securitate si de informatii, lucreaza acum pentru Brafman.

Un avocat care lucreaza pentru Strauss-Kahn a refuzat sa comenteze aceasta informatie, dar, potrivit specialistilor in materie, angajarea unor detectivi privati este o practica obisnuita pentru clientii cu bani. Detectivii au ca misiune gasirea de scapari in versiunea faptelor avansata de procurori. Ei trebuie sa pescuiasca informatiile ce ar putea discredita camerista in varsta de 32 de ani originara din Guineea care il acuza pe Strauss-Kahn de agresiune sexuala si de tentativa de viol in ziua de 14 mai, la hotelul Sofitel din Manhattan. Detectivii vor incerca "sa afle cat mai multe despre reclamanta. Cine este ea? Nimeni nu stie, la acest moment", explica Todd Henry, angajat al unui cabinet de avocatura care lucreaza cu detectivii privicati. "Vor incerca probabil sa descopere cate zile si cate ore lucreaza, sa afle daca ea si Strauss-Kahn au avut contacte in trecut, sexuale sau nu" pentru a putea dovedi, eventual, ca se cunosteau, cel putin", a explicat acesta.

Detectivii lui DSK au incercat, de asemenea, sa afle daca tanara a mai fost arestata, daca este consumatoare de droguri, daca bea alcool si alte lucruri care ar putea sa-i afecteze credibilitatea, a mai spus Todd Henry. Potrivit lui Frank Bress, profesor de Drept la New York Law School, detectivii lui Strauss-Kahn ar putea chiar merge pana in Guineea, tara de origine a tinerei. "Ei vor dori sa afle cat mai multe despre aceasta. Nu stii niciodata ce poti afla", adauga acesta. "Daca ai resursele necesare si DSK le are, atunci de ce sa nu scormonesti peste tot?", mai spune sursa citata.

Benjamin Brafman va fi limitat de legea new-york-eza care protejeaza presupusele victime ale unor violuri. De exemplu, el nu va fi autorizat sa vorbeasca despre relatiile sexuale pe care tanara le-a avut in trecut. Dar detectivii pot sa-i furnizeze munitia pentru un proces, si chiar inainte, daca va incerca, de exemplu, sa negocieze o pedeapsa. Avocatul ar putea incerca sa il convinga pe procuror sa abandoneze acuzatiile daca se gasesc informatii foarte compromitatoare. Daca detectivii lui DSK stabilesc faptul ca presupusa victima a mai santajat in trecut barbati, pentru a stoarce bani de la ei, "acest lucru ar putea duce la inchiderea dosarului", apreciaza Beau Dietl, un foarte cunoscut si respectat anchetator din New York.

Echipa lui DSK ar putea recurge si la medici legisti pentru a studia toate datele disponibile, precum esantioane de sange, saliva, eventual de sperma sau urme de ranire. "Se intampla destul de rar ca un client sa dispuna de cei mai buni experti si detectivi din lume", remarca Matthew Galluzzo, un fost procuror devenit avocat. Dar cel mai rau scenariu pentru echipa de aparare a lui Dominique Strauss-Kahn ar fi sa descopere ca presupusa victima este fix asa cum o prezinta avocatul ei: o tanara imigranta, modesta, care lucreaza din greu pentru a-si face un loc sub soarele american. "Ar putea fi o persoana perfect normala. S-ar putea sa nu se gaseasca nimic interesant in ceea ce o priveste", subliniaza Todd Henry.



In ciuda vointei lui, DSK a devenit atractie turistica la New York



"La dreapta, iata imobilul care-l gazduieste pe francezul acuzat de tentativa de viol", indica la microfon un ghid turistic de la bordul unui autocar cu doua etaje care traverseaza Broadway-ul unde Dominique Strauss-Lahn locuieste, sub paza, de doua zile, relateaza AFP.

Fostul sef al Fondului Monetar International (FMI) a devenit, in ciuda vointei sale, incepand de sambata, o noua atractie turistica la New York, unde locuieste, impreuna cu sotia sa, Anne Sinclair, intr-un imobil istoric, situat in apropiere de Ground Zero, locul in care s-au aflat cele doua Turnuri Gemene distruse in atentatele de la 11 septembrie 2001.

Un alt autocar cu turisti trece imediat dupa primul, iar turistii asiatici fac semne cu mana in directia cladirii, in timp ce afla cine se afla acolo. Povestea se repeta. Autocarele turistice au primit informatia rapid, constata si Catherine McVay, vicepresedinte al consiliului local din partea meridionala a Manhattanului.

Strauss-Kahn a sosit vineri seara pe Broadway la numarul 71, in sudul Manhattanului, unde va ramane cateva zile, potrivit judecatorului Michael Obus, care adauga ca lui DSK ii va fi gasit un apartament pentru a locui acolo pe toata durata procedurilor legale care-l vizeaza.

Un singur cameraman afirma ca a fost prezent in imobilul de pe Broadway 71, la sosirea masinii care-l transporta pe DSK. Dar un paznic i-a impins camera, impiedicandu-l sa filmeze sosirea lui Strauss-Kahn in cladirea cu pricina. Aceasta a fost construita in stil neo-clasic in 1898 si, timp de multi ani, a fost imobilul cel mai inalt din New York. In fata intrarii sale sunt postati un politist in uniforma si un ofiter in civil, iar trecatorii si turistii ii fotografiaza acum de zor si pe acestia. Care ale televiziunilor au fost postate in jurul cladirii, iar, mai nou, pana si scolarii fac fotografii de grup in zona!

Prezenta lui DSK in zona nu face lumea fericita, din contra. Cei care locuiesc acolo se opun chiar prezentei lui in cartier. Pana intr-acolo incat a aparut si o pancarta pe care se putea citi:"DSK, nu la mine!".

Dominique Strauss-Kahn nu va fi "vedeta" pe Broadway decat cateva zile. El va fi consemnat la domiciliu intr-un alt apartament. Apropiatii lui au platit o cautiune de un milion de dolari si au depus garantii de cinci milioane de dolari, pentru a-i asigura eliberarea conditionata. DSK este pazit de un paznic inarmat in permanenta si este obligat sa poarte o bratara electronica in permanenta, pentru a-i putea fi monitorizate miscarile.




×