x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei miniștri, dispuși să demisioneze dacă Theresa May nu exclude o ieșire fără acord

Trei miniștri, dispuși să demisioneze dacă Theresa May nu exclude o ieșire fără acord

26 Feb 2019   •   11:45
Trei miniștri, dispuși să demisioneze dacă Theresa May nu exclude o ieșire fără acord

Trei membri ai guvernului britanic au ameninţat marţi să demisioneze dacă premierul Theresa May nu se angajează să amâne data Brexit-ului pentru a exclude scenariul unei ieşiri brutale din Uniunea Europeană, potrivit AFP. 

Secretarii de stat al industriei, Richard Harrington, al sistemelor informatice, Margot James, şi energiei Claire Perry o 'imploră pe şefa guvernului să se angajeze să prelungească aplicarea art. 50 din Tratatul UE, care reglementează plecarea unui stat membru, în cazul în care Parlamentul nu adoptă un acord în timp util, pentru a evita o ieşire fără acord din UE. 

'Acest angajament va fi primit cu uşurare de o mare majoritate a deputaţilor, a companiilor şi a angajaţilor lor', scriu cei trei miniştri în publicaţia The Daily Mail. 

Dacă lidera conservatoare nu va face o astfel de promisiune săptămâna aceasta, cei trei membri ai guvernului britanic ameninţă să demisioneze 'pentru a împiedica un dezastru'. 

Potrivit ziarului, alţi 15 miniştri ai executivului de la Londra ar fi dispuşi să demisioneze pentru a împiedica ieşirea din UE fără un acord. 

'Pe măsură ce ziua Z se apropie, noi credem că este de datoria noastră să facem ceva pentru a preveni un astfel de dezastru', a declarat Margot James pentru BBC. 

Trei miniştri importanţi au pledat de asemenea în weekend pentru o amânare a Brexit-ului în lipsa unui acord validat la termen de către deputaţii britanici. 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat luni că a discutat cu Theresa May 'contextul juridic şi procedural al unei eventuale prelungiri' a amânării datei Brexit-ului, prevăzută la 29 martie. 'Cred că, având în vedere situaţia în care ne aflăm, un termen suplimentar ar fi o soluţie raţională', a spus el. 

Dar premierul britanic consideră că poate evita acest scenariu. 

Provocând un protest în Marea Britanie, Theresa May a amânat duminică 'până la 12 martie' votul deputaţilor britanici asupra acordului privind Brexitul. Ea a afirmat că vrea să-şi ofere mai mult timp pentru a încerca să renegocieze textul cu Bruxellesul înainte de termenul limită. 

Partidul Laburist, principalul partid de opoziţie, s-a declarat pregătit să susţină un amendament care să propună organizarea unui al doilea referendum privind ieşirea din UE cu scopul de a evita un Brexit 'distructiv' al conservatorilor, punând presiune suplimentară pe Theresa May. 

Şefa guvernului britanic se reuneşte cu miniştrii săi marţi dimineaţă, după care va face o declaraţie în faţa deputaţilor la miezul zilei. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Brexit fără acord Theresa May