x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei pentru Downing Street

Trei pentru Downing Street

de Mihaela Matachita    |    05 Mai 2010   •   00:00
Trei pentru Downing Street
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Conservatorii lui David Cameron pornesc favoriţi în cursa legislativelor de mâine din Marea Britanie, sperând să-i alunge pe laburiştii premierului Gordon Brown. Dar omul momentului, liberal-democratul Nick Clegg, a încurcat jocul, punând în pericol echilibrul de 31 de ani dintre conservatori şi laburişti.

Astfel că cei peste 44 milioane de britanici sunt chemaţi la un scrutin dintre cele mai disputate, din care ar putea rezulta un Parlament "suspendat", în care nici un partid nu are majoritatea absolută.

CAMERON S-A NĂSCUT ÎNTR-O FAMILIE DE ARISTOCRAŢI, A STUDIAT LA ACEEAŞI ŞCOALĂ CU PRINŢII ANDREW ŞI EDWARD, APOI LA ETON ŞI OXFORD
O situaţie cu precedent doar în 1974. Totuşi, sunt luate în calcul trei scenarii: fie victoria la limită a conservatorilor, urmată de o alianţă cu liberal-democraţii sau alte partide mici, fie victoria la limită a laburiştilor, care ar deschide calea unei alianţe tot cu liberal-democraţii, fie majoritatea absolută a conservatorilor. Campania electorală anti laburişti a "dezgropat" scandalul BAE Systems şi al fregatelor vândute României.

Cei trei eroi sunt personalităţi radical diferite. David Cameron (43 de ani) este tipul aristocratului conservator şi se prezintă drept campion al conservatorismului modern. Pare a avea capacitatea de a-i readuce pe conservatori la putere după 13 ani, dar o eventuală victorie ar fi mai curând un vot negativ dat laburiştilor.

Gordon Brown (59 de ani) susţine că este o persoană providenţială pentru reducerea uriaşului deficit bugetar, dar rata sa de popularitate a scăzut, mai ales după ce a spus despre o alegătoare că este bigotă. Supravieţuirea sa politică depinde de acest scrutin.

Descris drept coleric, acest fiu de pastor presbiterian din Scoţia este doctor în istorie. În 1997, premierul Tony Blair l-a numit ministru de Finanţe. În 2008, a lansat un ambiţios plan de redresare bancară. Nick Clegg (43 de ani) este telegenic, poliglot şi eurofil, într-o ţară eurosceptică.

A strălucit la trei dezbateri electorale televizate. Bunica sa a fost o aristocrată refugiată din Rusia după abdicarea ţarului. Clegg a studiat la Cambridge, în SUA, şi la Colegiul Europei din Bruges (Belgia). A lucrat pentru Financial Times în Ungaria, dar şi la Comisia Europeană.


Angajamente
Viitorul Guvern britanic va trebui să îşi asume angajamente importante în materie de economie. Astfel, laburiştii propun menţinerea actualului sistem de cheltuieli publice, pentru susţinerea creşterii economice. Liberal-democraţii vor reducerea deficitului bugetar la jumătate până în 2014, începând cu 2011, iar conservatorii, sprijiniţi şi de Financial Times, cer scăderea imediată a cheltuielilor publice. Conservatorii nu doresc majorarea cotizaţiilor sociale. Liberal-democraţii vor scutiri de impozit pentru veniturile anuale mici. Laburiştii propun o taxă pe tranzacţiile financiare, la nivel internaţional, iar conservatorii vor instituirea unei taxe bancare. Liberal-democraţii mai vor modernizarea sistemului de rachete Trident şi retragerea din Afganistan.

×
Subiecte în articol: externe premier alegeri Marea Britanie