x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tripoli, capitala crimelor Colonelului

Tripoli, capitala crimelor Colonelului

de Anca Aldea    |    29 Aug 2011   •   21:00
Tripoli, capitala crimelor Colonelului

Sute de cadavre in stare avansata de putrefactie au fost descoperite in mai multe cladiri controlate, pana nu demult, de regimul colonelului Muammar Gaddafi. Imagini infio­ratoare au circulat in ultimele zile cu victimele dictatorului. Poate cea mai ingrozitoare imagine este cea surprinsa la unitatea militara nr. 32 din Tripoli, apartinand Brigazii Khamis, condusa pana nu demult de unul dintre fiii lui Gaddafi. Cel putin 50 de cadavre carbonizate au fost desco­perite intr-un depozit al unitatii, iar in afara cladirii au fost gasite si alte trupuri neinsufletite, unul dintre acestea avand inca o funie groasa legata de picioare. Martori oculari citati de BBC spun ca ramasitele pamantesti au apartinut unor civili nevinovati ucisi cu sange rece la inceputul saptamanii trecute.

Colonelul Gaddafi, care s-a agatat cu disperare de putere, fiind cel mai longeviv lider din Africa si lumea ara­ba – conducand Libia de 42 de ani –, era cunoscut pentru actele sale violente. Implicarea sa in politica sta­telor vecine avea deja notorietate – in 1973, Gaddafi si-a trimis armata in Ciad pentru a ocupa Fasia Aozou din nordul acestei tari; in anii '80, Libia a gazduit tabere de antrenament pentru rebelii din Africa de Vest; iar mai tarziu a incercat sa medieze intre rebelii tuaregi din Niger si Mali. La doi ani dupa ce fortele SUA au bombardat Tripoli si Benghazi, un tero­rist libian a doborat un avion plin cu pasageri deasupra orasului scotian Lockerbie.

In 1992, ONU a impus sanctiuni impotriva regimului lui Muammar Gaddafi pentru a-l obliga sa-l predea pe Abdelbasset al-Megrahi, autorul atentatului de la Lockerbie, aminteste BBC. In 1999, cerintele ONU au fost satis­fa­cute si sanctiunile ridicate. Te­ro­ris­tul a fost pus in libertate in urma cu doi ani din 'motive de umanitate', de­oarece medicii care l-au tratat de can­cer de prostata i-au dat doar trei luni de trait si, potrivit CNN, acesta se afla ieri in coma, la resedinta sa din Tripoli, unde era legat la aparate si perfuzat.

Intre timp, sute de prizonieri au fost eliberati si trimisi la casele lor, de unde unii au lipsit ani buni, potri­vit BBC. Oamenii au povestit despre re­gimul draconic in care erau tinuti – tortura, foamete – si si-au exprimat in­grijorarea cu privire la mii de prizo­nie­ri, ale caror oase ar putea zace astazi prin buncare si unitati militare pa­rasite. Unii au povestit ca semeni de-ai lor au fost ucisi cu grenade sau im­puscati. 'Prizonierii cereau apa, iar gardianul le promitea ca le va adu­ce la apus, insa el venea cu arme si ii impusca', povesteste un martor ocular, citat de BBC.

De partea cealalta a baricadei, unul dintre asasinii re­gimului, o tanara in varsta de 19 ani, capturata recent de rebeli, a marturisit recent ca a ucis 11 prizonieri, scrie tabloidul britanic Daily Mail. Nisreen Mansour al Forgani este una dintre miile de tinere recrutate de trupele colonelului si sustine ca a fost amenintata de militiile lui Gaddafi pentru a comite crimele, afirmand ca a fost abuzata sexual de comandanti ai armatei libiene. In prezent, tanara este internata intr-un spital din Tripoli si va fi deferita justitiei.

Cainii o duceau mai bine
Doi dintre angajatii familiei Gad­dafi au povestit regimul draconic la care erau supusi de rudele co­lo­nelului. Bona copiilor lui Hannibal, unul dintre fiii liderului libian, sustine ca a fost mutilata de sotia acestuia, Aline. Shwygar Mullah, o etiopiana in varsta de 30 de ani, a povestit ca, suparata ca fiica sa nu se oprea din plans, Ali­ne Gaddafi a dus-o pe bona in ba­ie, i-a legat mai­­nile si picioa­rele, i-a acoperit gura si i-a turnat apa fierbinte pe cap. 'Imi ieseau viermi din cap, pen­­tru ca m-a ascuns si nu trebuia sa ma vada nimeni“, a declarat ta­na­ra etiopiana. Pana la urma a ga­sit-o un gardian si a dus-o la spital, unde a primit ingrijiri. Un alt an­gajat la familiei, originar din Ban­­gladesh, a povestit ca si el a fost batut sistematic si crestat cu cu­ti­tul. El sustine decla­ra­tiile lui Mul­­lah, afirmand ca personalul era tratat mai rau decat cainii familiei.

×
Subiecte în articol: externe