x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump a dat de pământ cu Macron la NATO

Trump a dat de pământ cu Macron la NATO

de Şerban Mihăilă    |    04 Dec 2019   •   09:53
Trump a dat de pământ cu Macron la NATO
Sursa foto: NIDS/NATO Multimedia Library/NATO

Comentariul președintelui Emmanuel Macron cu privire la „moartea cerebrală” în care ar fi intrat de ceva timp Alianța Nord-Atlantică este „josnic” și „foarte insultător”, a tunat, ieri, șeful Casei Albe, Donald Trump, în deschiderea primei zile a reuniunii NATO de la Londra, organizată pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a alianței. Liderul american a criticat apoi, din nou, împărțirea „nedreaptă” a poverii financiare a alianței transatlantice.

 

Reuniunea de la Londra nu începuse, oricum, sub cele mai bune auspicii, fiind umbrită de un nou scandal între doi membri ai alianței, Turcia și Franța, de refuzul Ankarei  de a spriini planul NATO de a apăra statele baltice atât timp cât Alianța Nord-Atlantică nu va susține armata turcă în ofensiva sa contra kurzilor din Siria, precum și de veșnicele dezbateri pe tema contribuțiilor financiare la bugetul comun al blocului militar occidental.  Climatul de solidaritate în cadrul NATO fusese serios zdruncinat încă de luna trecută, când președintele francez a declarat că alianța a intrat în „moarte cerebrală”, deoarece membrii săi au încetat să mai coopereze într-o serie de chestiuni majore, iar SUA și-au diminuat serios angajamentul față de blocul occidental. Macron s-a referit, concret, la invazia Turciei în nordul Siriei, fără nicio consultare cu aliații ei din NATO și numai cu asentimentul președintelui american. Concomitent, liderul de la Paris s-a plâns că ultimele două summituri NATO au fost consacrate doar modurilor de a ușura contribuțiile financiare pentru SUA, neglijând problemele esențiale pentru europeni și, anume, relația cu Rusia și atitudinea periculoasă și sfidătoare a turcilor, care au achiziționat sisteme rusești de apărare, incompatibile cu cele utilizate de alianța transatlantică.  „Cred că a fost foarte insultător”, a tunat Trump, ieri, referindu-se la comentariul lui Macron, pe care l-a descris drept „extrem de lipsit de respect” la adresa celorlalți 28 de membri ai alianței. „Este o remarcă foarte, foarte josnică”, a spus Trump, citat de BBC. „Cred că există o rată foarte mare de șomaj în Franța, care nu o duce deloc bine din punct de vedere economic”, a adăugat el. „A făcut o afirmație foarte dură, într-un moment în care există astfel de dificultăți în Franța. (…) Nu poți face astfel de declarații despre NATO. Este extrem de lipsit de respect”, a precizat Trump. „Mă uit la președintele Macron și spun că el are nevoie de protecție mai mult ca oricine altcineva și îl văd desprinzându-se de NATO. Sunt puțin surprins de lucrul acesta”, a declarat șeful Casei Albe.

 

Noi taxe pentru francezi

Afirmațiile lui Trump au fost făcute după ce Departamentul american al Comerțului recomandase noi tarife, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, pentru brânza, vinul spumos și alte produse de proveniență franceză. Recomandarea a venit în urma unei anchete de cinci luni, care a stabilit că taxa percepută de Franța pentru servicii digitale discriminează inechitabil companii americane de tehnologie, precum Google, Apple, Facebook și Amazon.

Trump menține presiunea asupra aliaților pentru a-i face să-și respecte angajamentul de a aloca 2% din PIB bugetelor de apărare, până în 2024.

×