x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump a formulat o solicitare legată de investigarea fiului lui Biden

Trump a formulat o solicitare legată de investigarea fiului lui Biden

25 Sep 2019   •   18:15
Trump a formulat o solicitare legată de investigarea fiului lui Biden

Preşedintele american Donald Trump a discutat, în convorbirea telefonică avută pe 25 iulie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, şi despre investigaţia pentru corupţie desfăşurată de autorităţile de la Kiev împotriva fiului fostului vicepreşedinte american Joe Biden şi care ar fi fost oprită în urma intervenţiei acestuia din urmă, conform stenogramei convorbirii publicate miercuri de Casa Albă.

''Există multe discuţii despre fiul lui Biden, că Biden a oprit investigaţia şi mulţi doresc să afle despre aceasta, aşadar dacă aţi putea face ceva cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit investigaţia, deci dacă aţi putea vedea despre ce este vorba ... Pentru mine sună oribil'', i-a spus Trump lui Zelenski.

Acesta din urmă i-a răspuns că este ''la curent cu această situaţie'' şi l-a asigurat că viitorul procuror general ucrainean se va ocupa de această problemă. ''Viitorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu (...) El sau ea va examina această situaţie, în mod specific compania pe care aţi menţionat-o în acest caz. Ideea investigării acestui caz este să restabilim corectitudinea, aşadar ne vom ocupa de aceasta'', l-a asigurat Zelenski, cerându-i lui Trump ca în cazul în care dispune de informaţii suplimentare utile acestei investigaţii să le pună la dispoziţia Ucrainei.

Această convorbire, interceptată de serviciile secrete americane, a fost urmată de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii, presa relatând în urma acestui denunţ că Trump i-ar fi făcut o ''promisiune'' neobişnuită lui Zelenski şi l-a încurajat în privinţa unei investigaţii asupra lui Hunter Biden.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său, Joe Biden, era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei. Dar Trump sugerează că motivul real al acestei cereri ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden.

În urma acestui scandal, democraţii, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, au anunţat marţi lansarea unei anchete oficiale în vederea punerii sub acuzare a preşedintelui, care poate duce la destituirea acestuia (impeachment).

AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump Volodimir Zelenski Joe Biden