x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertismentul lui Donald Trump adresat Uniunii Europene!

Avertismentul lui Donald Trump adresat Uniunii Europene!

29 Ian 2018   •   09:39
Avertismentul lui Donald Trump adresat Uniunii Europene!
Sursa foto: D. Myles Cullen

Preşedintele american Donald Trump a atenţionat Uniunea Europeană să se aştepte la represalii pentru tratamentul 'foarte nedrept' aplicat Statelor Unite în relaţiile lor comerciale, conform unui interviu televizat difuzat duminică seară. "Uniunea Europeană a tratat SUA într-un mod foarte nedrept în materie de comerţ", a spus Trump pentru postul britanic de televiziune ITV.

 

Preşedintele american a subliniat dificultatea SUA de a-şi exporta produsele în UE, în timp ce "ei îşi trimit produsele la noi fără taxe sau cu taxe foarte mici". Trump a atenţionat că este o situaţie "foarte nedreaptă". "Am avut multe probleme cu Uniunea Europeană, iar aceasta s-ar putea transforma în ceva foarte mare (...) din punct de vedere comercial", a insistat el în acelasi interviu.

"Cred că acest lucru se va finaliza clar în detrimentul" UE, a atras el atenţia. Întrebat despre ieşirea Marii Britanii din Uniune, Trump a spus că ar fi fost "mai ferm" decât premierul britanic Theresa May în negocierile cu Bruxellesul privind acordul de retragere. "Nu, nu aş fi negociat aşa cum s-a negociat", a răspuns Trump. "Aş fi avut o atitudine diferită. Cred că aş fi spus că Uniunea Europeană nu o duce atât de bine pe cât ar fi trebuit să o facă. Şi aş fi adoptat o poziţie mai fermă asupra retragerii", a continuat preşedintele american.

În ianuarie 2017, miliardarul republican a spus că Marea Britanie "a avut dreptate" să părăsească o Uniune Europeană dominată, în opinia sa, de Germania, prezicând că Brexit-ul va fi "un succes" şi că blocul comunitar va continua să se fragmenteze. Declaraţiile sale privind Brexit-ul survin în contextul în care eurosceptici din Partidul Conservator din Marea Britanie au pus la îndoială voinţa Theresei May de a tăia cu adevărat legăturile cu UE după ieşirea prevăzută pentru sfârşitul lunii martie 2019.

În interviul pentru ITV, Trump a dat asigurări că SUA vor deveni "marele partener comercial" al Marii Britanii la capătul perioadei de tranziţie de circa doi ani după Brexit. El a spus că îşi doreşte în continuare să efectueze o vizită în Marea Britanie, după ce şi-a anulat deplasarea programată pentru sfârşitul lunii ianuarie, în contextul unei opoziţii puternice şi a unor proteste anunţate. AGERPRES

×