x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump amenință CNN cu judecata pentru un sondaj

Trump amenință CNN cu judecata pentru un sondaj

de Şerban Mihăilă    |    12 Iun 2020   •   08:14
Trump amenință CNN cu judecata pentru un sondaj

Confruntat cu un val tot mai mare de critici pentru gestionarea crizei COVID-19 și a revoltelor de stradă izbucnite în peste 150 de orașe americane după uciderea lui George Floyd, Donald Trump pare să resimtă din plin pierderea de viteză în cursa alegerilor prezidențiale ce vor avea loc peste numai cinci luni, în care nu mai este favorit. Nemulțumit de rezultatul unui sondaj CNN, șeful Casei Albe amenință acum rețeaua de televiziune cu judecata, într-un gest fără precedent.

 

Printr-o scrisoare adresată președintelui CNN, Jeff Zucker, echipa de campanie a lui Donald Trump somează rețeaua americană de televiziune să retracteze rezultatele și să-și ceară scuze pentru difuzarea unui recent sondaj, în care actualul lider american se află la 14 procente în spatele lui Joe Biden, democratul care, cel mai probabil, îl va înfrunta pe președinte în lupta pentru Casa Albă. Sondajul, prezentat luni, dezvăluie că 55% dintre americanii cu drept de vot merg pe mâna lui Biden în alegerile din noiembrie, față de numai 41%, care ar opta pentru Trump. Sondajul mai relevă că rata de aprobare a liderului american este de doar 38%, cea mai scăzută cotă înregistrată de Trump din ianuarie 2019, un procent relativ egal cu cel deținut în aceeași perioadă electorală de foștii președinți Jimmy Carter și George H.W. Bush, care au stat în funcție doar un mandat. Somația adresată lui Zucker, semnată de consilierul juridic principal al echipei de campanie a președintelui, Jenna Ellis, precum și de șeful operațiunilor electorale, Michael Glassner, susține că sondajul CNN „este menit să-i inducă în eroare pe votanții americani, printr-un chestionar părtinitor și o eșantionare subiectivă”. „Este un tertip și un sondaj fals, menit să provoace o suprimare electorală, să reprime elanul și entuziasmul pentru președinte și să prezinte o imagine generală falsă a actualului sprijin de care se bucură președintele în toată America”, se arată în scrisoarea trimisă de echipa lui Trump și dată publicității chiar de către CNN. Scrisoarea cere oficial rețelei de televiziune să-și retracteze sondajul și să publice „scuze complete și clarificări, în vederea corectării concluziilor care induc în eroare”.   

 

Fără precedent

CNN a reacționat prompt la amenințările Casei Albe. David Vigilante, vicepreședinte executiv al CNN, a transmis echipei de campanie a lui Trump că „aceste acuzații și solicitări sunt respinse în totalitate”. „Din câte știu, este pentru prima oară în existența sa de 40 de ani, când rețeaua CNN este amenințată cu o acțiune în instanță, deoarece un om politic american sau o echipă de campanie nu agreează rezultatul unui sondaj”, a scris Vigilante în răspunsul său. „Amenințările cu procese primite în trecut de la lideri politici au venit, de obicei, din țări precum Venezuela sau din partea unor regimuri care respectă foarte puțin sau chiar deloc libertatea și independența mass-media”, a precizat el. În sprijinul CNN vin și rezultatele altor sondaje realizate în ultimele săptămâni de ABC News/Washington Post, NBC News/Wall Street Journal, dar și de Fox News, care, de asemenea, au dezvăluit un avantaj important al lui Biden în fața adversarului său. Nu în ultimul rând, Trump se arată iritat de toate sondajele nefavorabile și nu ratează niciun prilej să le laude pe cele cu rezultate care îi convin. Unele dintre acestea din urmă au fost realizate chiar de către CNN.

 

Este pentru prima oară în existența sa de 40 de ani, când rețeaua CNN este amenințată cu o acțiune în instanță, deoarece un om politic american sau o echipă de campanie nu agreează rezultatul unui sondaj!

David Vigilante, vicepreședinte executiv al CNN

 

 

×