x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump amenință Iranul cu „distrugerea oficială”

Trump amenință Iranul cu „distrugerea oficială”

de Şerban Mihăilă    |    21 Mai 2019   •   09:40
Trump amenință Iranul cu „distrugerea oficială”

După ce o rachetă trasă din zona milițiilor șiite a fost extrem de aproape să lovească ambasada americană din Bagdad, șeful Casei Albe, Donald Trump, a amenințat Iranul cu distrugerea. De cealaltă parte, Gărzile Revoluționare, trupele de elită ale armatei iraniene, sfidează administrația de la Washington, declarând că soldații americani vor fi ușor de învins pentru că aceștia „se tem de moarte”.

 

„Dacă Iranul vrea să lupte, va fi sfârșitul oficial al Iranului! Nu mai amenințați niciodată Statele Unite!”,a tunat Trump, duminică seară, într-un mesaj postat pe Twitter, care demonstrează că un al treilea război în Golf poate izbucni în orice moment. Deși, cu câteva zile înainte, liderul de la Casa Albă își temperase tonul la adresa Teheranului, sugerând că ar fi bine ca Iranul să înceapă negocierile cu administrația de la Washington, un incident din fortificata „Zonă Verde” a Bagdadului l-a făcut pe Trump să explodeze. Nedumerirea generală provocată inițial de anunțul virulent al celui mai puternic om al planetei avea să fie lămurită câteva ore mai târziu de către corespondenții de presă străini din capitala irakiană, care au relatat că o rachetă lansată dintr-un cartier controlat de milițiile șiite finanțate de Teheran a explodat în apropierea Ambasadei SUA din Irak, mai exact la mai puțin de un kilometru și jumătate de clădirea aflată în „Zona Verde”, cea mai păzită și fortificată parte a Bagdadului. Deși nu au fost înregistrate victime, incidentul este considerat de Washington o provocare la adresa securității sale. Într-un moment în care tensiunile dintre SUA și Iran au atins cote maxime, Pentagonul consideră Irakul, unde se află staționați 5.000 de soldați americani dar și numeroși luptători iranieni, un loc cu grad ridicat de risc pentru declanșarea unui conflict militar deschis între cele două tabere. Cu două săptămâni în urmă, SUA trimiteau în zonă portavionul „USS Abraham Lincoln”, care mai fusese prezent în Golful Persic și în timpul invaziei Irakului, în 2003. Alături de portavion și de grupul său naval de luptă, în regiune au mai fost trimise numeroase bombardiere americane. Mai mult, Trump a primit din partea aripii dure a administrației sale un plan care prevede desfășurarea a 120.000 de militari americani în apropierea granițelor iraniene, dacă Teheranul atacă forțele SUA din regiune sau accelerează programul său de înarmare nucleară. SUA și-au justificat manevrele militare, afirmând că acestea sunt „un răspuns de descurajare la o serie de indicii și avertismente îngrijorătoare”, în privința unor posibile atacuri iraniene asupra forțelor și a intereselor americane din regiune. La scurt timp, au apărut acte de sabotaj cu autori necunoscuți contra unor petroliere saudite aflate în apropierea strâmtorii Ormuz, pe care Iranul a amenințat că o va închide, dacă SUA continuă „politica agresivă” față de Teheran. De cealaltă parte, iranienii au acuzat „un complot regizat de agenți străini” pentru justificarea unei intervenții militare.

„Americanii, ușor de învins”

Liderul Gărzilor Revoluționare, Hossein Salami, a sfidat imediat amenințările lui Trump, afirmând că soldații americani vor fi ușor de învins pentru că aceștia „se tem de moarte”. Potrivit lui Salami, spre deosebire de americani, iranienii cred în martiriu și consideră că oricine moare „luptând cu necredincioșii” are asigurat un loc în paradis.

Luna trecută, SUA plasaseră Gărzile Revoluționare pe lista organizațiilor teroriste

 

 

×