x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump ameninţă UE cu taxe vamale, dacă nu acceptă un acord comercial cu SUA

Trump ameninţă UE cu taxe vamale, dacă nu acceptă un acord comercial cu SUA

22 Ian 2020   •   20:10
Trump ameninţă UE cu taxe vamale, dacă nu acceptă un acord comercial cu SUA

După China, a venit rândul Uniunii Europene să fie ameninţată de preşedintele american, Donald Trump, cu instituirea unor taxe vamale, dacă negocierile comerciale nu vor avansa, conform declaraţiilor sale consemnate miercuri de France Presse.

„Este foarte, foarte greu de discutat cu Europa. Ei profită de mulţi ani de pe urma ţării noastre (...) Dacă nu ajungem la un rezultat (privind negocierile comerciale), voi lua măsuri, iar acestea vor fi taxe foarte ridicate pe automobilele lor şi alte produse”, a spus Trump, într-un interviu acordat postului CNBC în timpul forumului economic de la Davos.

„Aş vrea să aştept să termin cu China. Nu aş vrea să mă ocup de China şi de Europa în acelaşi timp”, a adăugat el, referindu-se la acordul comercial recent încheiat între SUA şi China.

„Dacă nu putem să facem un acord comercial (cu UE), va trebui să punem o taxă de 25% asupra maşinilor lor”, a insistat Trump, într-un alt interviu, acordat postului Fox News.

El a anunţat, de asemenea, că SUA sunt dispuse să discute despre o reformă „foarte spectaculoasă” a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Această organizaţie este criticată de Washington pentru tratamentul comercial favorabil puterilor emergente, în special China, în timp ce europenii sunt foarte ataşaţi cadrului multilateral oferit de OMC.

Dar secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a legat ameninţarea la adresa europenilor privind instituirea de taxe vamale nu de un acord comercial, ci de taxarea sectorului digital, un subiect foarte conflictual între SUA şi unele ţări europene, mai ales Franţa, care pentru anul în curs a acceptat să suspende perceperea unei asemenea taxe. Mai recent, Austria şi Italia au introdus la rândul lor, la nivel naţional, taxe în acest sector. Și ministrul britanic de Finanţe, Sajid Javid, a anunţat, la Davos, că guvernul de la Londra doreşte ca până în aprilie să adopte propria taxă asupra sectorului digital.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: acord comercial SUA UE