x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, confruntat din nou cu destituirea

Trump, confruntat din nou cu destituirea

de Şerban Mihăilă    |    24 Sep 2019   •   10:35
Trump, confruntat din nou cu destituirea
Sursa foto: SHEALAH_CRAIGHEAD

Imediat după ce a scăpat basma curată din ancheta procurorul special Robert Mueller, care nu a reușit să demonstreze că Donald Trump a complotat direct cu Rusia pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2016, șeful Casei Albe pare să fi încercat să conspire cu un alt stat străin pentru a-și neutraliza un rival politic. De data aceasta, Trump are motive reale să se teamă, deoarece a participat activ la o intrigă divulgată chiar din interiorul serviciilor sale secrete.

Deși a arborat o mină nepăsătoare, susținând că dorește publicare conversației sale cu noul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, Trump se simte amenințat de către democrații din Camera Reprezentanților, furioși că au ratat, în martie, șansa de a-l executa politic pe liderul american, după ancheta privind o presupusă implicare a Rusiei în alegerile din 2016. Acum însă, președintele pare un participant direct într-un scenariu în care democrații susțin că i-ar fi cerut lui Zelenski să-l investigheze pe fiul fostului vicepreședinte american Joe Biden, posibilul contracandidat al lui Trump la alegerile pentru Casa Albă de anul viitor. Începând din 2014, Hunter Biden a lucrat pentru o companie ucraineană din sectorul gazelor, în perioada când tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama. Respectiva companie ucraineană a fost ţinta unei investigații conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului chiar de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui anchetator în lupta contra corupţiei. Trump sugerează însă că motivul real al cererii respective ar fi fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Biden. O conversaţie telefonică avută de Trump cu Zelenski la sfârşitul lunii iulie, interceptată de serviciile secrete americane, a fost dezvăluită ulterior de un denunţ intern al unui membru al acestor servicii. În timpul acestei convorbiri, susține o parte a presei americane, preşedintele american i-ar fi făcut omologului său ucrainean o „promisiune” neobişnuită, încurajându-l, în schimb, în privinţa unei investigaţii asupra lui Hunter Biden. Mai mult, ieri, avocatul personal al președintelui, Rudy Giuliani, a recunoscut că a făcut o vizită în Ucraina pentru a obține materiale compromițătoare despre Joe Biden.

Interese naționale și personale

Demersul lui Trump ar fi intervenit într-un moment în care SUA au oprit ajutorul militar și financiar pentru Ucraina, stat cu o importanță geostrategică deosebită pentru americani. Democrații, majoritari în Camera Reprezentanților, au cerut încă de vineri transcriptul convorbirii Trump – Zelenski, sperând să demonstreze că președintele și avocatul său au condiționat reluarea ajutorului acordat Ucrainei de continuarea anchetei de corupție contra lui Hunter Biden. Trump ar fi astfel acuzat că s-ar fi folosit atât de banii contribuabililor americani, cât și de forța militară a SUA pentru a-și înfunda un adversar politic. Altfel spus, el ar fi sacrificat interesul național în favoarea intereselor politice personale. Furioși că în cele nouă luni de când controlează Camera Reprezentanților nu au reușit încă să-l atace decisiv pe Trump, democrații ar putea găsi acum motive solide pentru declanșarea procedurii de destituire a președintelui.

Cunosc conținutul acestei convorbiri și nu cred că a existat vreo presiune”.

Vadim Pristaiko, șeful diplomației ucrainene

×
Subiecte în articol: donald trump Rusia Robert Mueller