x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump dă restart oficial cursei înarmărilor

Trump dă restart oficial cursei înarmărilor

de Şerban Mihăilă    |    22 Oct 2018   •   12:00
Trump dă restart oficial cursei înarmărilor

Statele Unite se vor retrage unilateral din Tratatul ruso-american privind Forțele Nucleare Intermediare, considerat un acord de referință pentru controlul armamentului și echilibrul de forțe nucleare de pretutindeni. Anunțul a fost făcut de președintele Donald Trump și a fost urmat imediat de reacția Moscovei, care a dat de înțeles că decizia Casei Albe ar putea duce la izbucnirea războiului. De acum înainte, România va fi monitorizată și mai atent de către ruși.

 

Rusia a încălcat Tratatul ruso-american privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, șeful administrației de la Washington, anunțând retragerea unilaterală a țării sale din acest acord. SUA nu vor permite Rusiei „să producă armament, în timp ce noi nu avem voie”, a spus Trump, citat de BBC. „Chiar nu știu de ce președintele Obama nu a negociat sau nu s-a retras din acest tratat (…), încălcat de ruși de mai mulți ani”, a mai afirmat șeful Casei Albe. În 2014, președintele american de la vremea repectivă, Barack Obama, a acuzat Rusia de nerespectarea INF, după ce Moscova testase o rachetă terestră lansată de la sol. Obama nu a abandonat însă tratatul, la presiunea liderilor europeni, care au susținut că o asemenea decizie ar fi dat un „restart” periculos cursei înamărilor. INF a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi de liderul sovietic, Mihail Gorbaciov. Tratatul, care interzice utilizarea rachetelor cu lansare de la sol cu rază scurtă și medie de acţiune, variind între 500 şi 5.500 de kilometri, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale. Ieșirea americanilor din INF a fost anunțată de o serie de acuzații recente ale Pentagonului, care a insistat că rușii au încălcat tratatul, dezvoltând o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, de 2.600 de kilometri, denumită „Novator 9M729”, ce ar permite Moscovei să declanșeze atacuri nucleare extrem de rapide contra unor țări din NATO.  Rusia a oferit foarte puține detalii în legătură cu noua sa armă, limitându-se să afirme că aceasta nu încalcă INF. Luna aceasta, NATO a cerut rușilor să dea explicații în privința rachetei, iar SUA au amenințat cu acțiuni militare pentru distrugerea ei. Analiști citați de BBC spun că noua rachetă e o alternativă mai ieftină la armele convenționale.

România, în vizor

De cealaltă parte, Rusia a reacționat dur, precizând, prin vocea șefului Comisiei pentru Afaceri Externe din Consiliul Federației, Konstantin Kosaciov, că retragerea SUA ar putea duce la război, iar situația gravă nou-creată trebuie discutată în Consiliul de Securitate al ONU. El a spus că acuzaţiile SUA conform cărora Rusia ar încălca INF sunt abstracte, în timp ce obiecţiile Rusiei - printre care şi desfăşurarea de elementele ale sistemului american antirachetă în Polonia şi România - sunt concrete. Decizia de retragere va permite amplasarea de rachete cu rază până la 5.500 de kilometri în apropiere de graniţele ruse, a mai spus Kosaciov. El susține că gestul lui Trump este „un șantaj” prin care SUA vor să distrugă echilibrul nuclear din lume. 

 

Existența acestui tratat încurcă planurile Statelor Unite pentru a obține o dominație totală”. Serghei Riabkov, ministru-adjunct de Externe al Rusiei

×