x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump doreşte ca NAFTA să dispară rapid în favoarea noului tratat USMCA

Trump doreşte ca NAFTA să dispară rapid în favoarea noului tratat USMCA

02 Dec 2018   •   16:30
Trump doreşte ca NAFTA să dispară rapid în favoarea noului tratat USMCA

Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că doreşte să se renunţe rapid la Acordul de liber schimb nord-american (NAFTA), din 1994, dintre Statele Unite, Canada şi Mexic, în favoarea noului tratat pe care tocmai l-a semnat cu aceste ţări, cu riscul unei posibile confruntări cu Congresul american, relatează duminică AFP.

Aflat la bordul avionului Air Force One, cu care a revenit de la summit-ul G20 din Argentina, Trump a declarat jurnaliştilor că va cere în mod oficial Congresului ''să pună capăt'' NAFTA "într-o perioadă de timp relativ scurtă".

Acest demers ar declanşa o întârziere de şase luni înainte ca Statele Unite să părăsească acest acord şi în care Congresul va trebui să aprobe noul acord semnat vineri, Acordul dintre SUA, Mexic şi Canada (USMCA).

În cursul semnării acordului la Buenos Aires, o victorie pentru el după luni de negocieri tensionate, Trump a descris noul acord ''mult mai bun decât NAFTA'' pe care îl consideră ''dezastruos'' pentru economia Statelor Unite, acuzându-l de pierderea a milioane de locuri de muncă, în special în industria automobilelor.

Noul acord USMCA prevede reguli pentru sectorul automobilelor privind furnizarea de materiale şi componente SUA şi o clauză care obligă Mexicul să crească numărul de angajaţi din acest sector.

"Acordul va pune capăt NAFTA şi Congresul va avea de ales între USMCA sau situaţia dinainte de NAFTA, care a funcţionat foarte bine", a continuat preşedintele republican.

Trump a apreciat cu o zi înainte că nu va avea probleme în a obţine aprobarea Congresului, dar unii democraţi, care controlează Camera Reprezentanţilor din ianuarie, au manifestat scepticism.

Noul acord este în continuare "în curs de desfăşurare", a declarat vineri lidera democraţilor în Congresul american, Nancy Pelosi. "Nu există încă garanţii pentru lucrători şi pentru mediu", a adăugat ea în cursul unei conferinţe de presă.

"Nu există o bucată de hârtie pe care ar trebui să punem da sau nu", a spus Pelosi, subliniind că Mexicul nu a adoptat încă o lege privind salariile şi condiţiile de muncă.

După negocieri dure, Statele Unite, Mexic şi Canada au semnat oficial vineri un nou tratat de liber schimb, o victorie pentru Donald Trump care a anunţat că se trage dintr-un acord precedent aflat în vigoare de peste 20 de ani, notează AFP.

"Este un model de acord de liber schimb care va schimba peisajul comercial pentru totdeauna", a spus preşedintele american, prezent alături de omologul mexican şi premierul canadian la această ceremonie desfăşurată la Buenos Aires, chiar înaintea deschiderii summitului G20.

Noul tratat - Acordul economic Statele Unite, Mexic, Canada (USMCA) - urmează să înlocuiască Acordul nord-american de liber schimb (NAFTA), semnat în urmă cu aproape 25 de ani. Pentru a intra în vigoare, USMCA trebuie să fie aprobat de legislativele celor trei ţări. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Donald Trump