x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, furios pe democrații care îl vor plecat

Trump, furios pe democrații care îl vor plecat

de Şerban Mihăilă    |    19 Dec 2019   •   08:41
Trump, furios pe democrații care îl vor plecat
Sursa foto: Shealah Craighead/Shealah Craighead

Dominată de democrați, Camera Reprezentanților din Congresul american urma să voteze, ieri, punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, pentru „abuz de putere” și „obstrucționarea Congresului”, în vederea destituirii sale. Simțind că nu mai are nimic de pierdut în bătălia din Cameră, șeful Casei Albe a trimis o scrisoare dură liderei democraților din Congres, Nancy Pelosi, acuzând-o că a declarat „război deschis democrației americane”.

 

Trump se confruntă cu două acuzații de destituire. Prima este utilizarea poziției sale prezidențiale pentru a șantaja Ucraina, un partener strategic extrem de important al SUA, condiționând deblocarea unui ajutor militar substanțial de redeschiderea, de către Kiev, a unei investigații ce l-ar putea compromite pe adversarul lui democrat, Joe Biden, cu doar câteva luni înaintea alegerilor de la Casa Albă. Democrații susțin că, în acest fel, Trump a sacrificat interesul național pentru a obține un avantaj personal. Cea de-a doua acuzație este obstrucționarea Congresului, deoarece nu le-a permis colaboratorilor săi să depună mărturie în fața comisiei de anchetă a Camerei Reprezentanților și a refuzat, la rândul lui, să se prezinte la audieri, în pofida invitației publice care i-a fost făcută. Camera Reprezentanților, unde democrații dețin majoritatea, urma să aprobe ieri cele două articole pentru punerea sub acuzare a președintelui. Destituirea acestuia este însă foarte puțin probabilă, urmând să fie decisă în Senatul controlat de republicani. Înaintea votului din Cameră, Trump, pe cale să devină cel de-al treilea președinte al SUA pentru care se inițiază o procedură de destituire, i-a adresat o scrisoare violentă, de șase pagini, liderei democrate Nancy Pelosi, acuzând-o că a declarat „război deschis democrației americane”, arată BBC. Trump îşi reia obiecţiile faţă de capetele de acuzare ce îi sunt aduse, calificate drept „lipsite de valoare” şi „absurde”, într-un limbaj acuzator şi pe alocuri dispreţuitor, prin care îi atacă pe Pelosi, pe democraţii din Congres, pe Joe Biden şi instituţii precum FBI-ul. El o acuză pe lidera democraţilor că a transformat Camera Reprezentanţilor dintr-un organ legislativ onorabil într-o Cameră de persecuţie partinică, „în timp ce cu greu îşi ascunde ura faţă de mine”. Trump, care se prezintă drept victimă a unei „cruciade vicioase”, consideră că votul din Cameră nu este „nimic mai mult decât o încercare de lovitură de stat ilegală şi partizană”, motivată de resentimente. De cealaltă parte, Pelosi le-a declarat reporterilor că nu a citit scrisoarea în întregime, dar i-a văzut „esența”, iar textul său este „cu adevărat bolnav”, arată BBC. 

Americanii, divizați

Ca de fiecare dată când este vorba despre Donald Trump, americanii sunt divizați. Un sondaj realizat de CNN-SSR arată că, în privința procedurii de destituire, 45% dintre americani doresc ca aceasta să conducă la revocarea preşedintelui, în timp ce 47% se opun.

Vă vine să credeţi că astăzi voi fi pus sub acuzare de stânga radicală, democraţii-care-nu-fac-nimic, ÎN TIMP CE EU NU AM FĂCUT NIMIC RĂU! E groaznic! (…) Spuneţi o rugăciune!

Donald Trump – mesaj pe Twitter

×