x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump iese la atac cu milițiile populare

Trump iese la atac cu milițiile populare

de Şerban Mihăilă    |    06 Noi 2018   •   11:50
Trump iese la atac cu milițiile populare

Isteria generală provocată de apelul lui Trump pentru apărarea granițelor țării în fața „invaziei” imigranților din America Centrală, ce se apropie amenințător de teritoriul SUA, a mobilizat sute de civili și de justițiari care au pus mâna pe arme și au pornit haotic, pe cont propriu, spre zona Rio Grande, acolo pe unde ar urma să pătrundă refugiații.

Formulată strategic, înaintea alegerilor pentru Congresul SUA, chemarea la arme a președintelui american pare să aibă efectul mobilizator scontat de Trump, spre disperarea generalilor americani și a poliției statale din Texas, Arizona și California. După ce au auzit apelul „patriotic” lansat de Casa Albă, numeroase grupuri înarmate de civili, precum și justițiari de pe întreg teritoriul SUA s-au încolonat și au pornit spre câteva puncte în care este preconizată sosirea imigranților sau și-au anunțat intenția de a face acest lucru în zilele următoare, scrie „The Washington Post”. Mobilizarea „milițiilor populare” s-a produs la scurt timp după ce Trump a insistat asupra faptului că în convoaiele de imigranți care vor „invada” SUA se ascund „necunoscuți din Orientul Mijlociu”, „luptători foarte duri”, precum și un număr mare de „criminali violenți”, camuflați între femeile, copiii și familiile ce intenționează să pătrundă pe teritoriul american. Trump și-a asumat conducerea campaniei republicanilor pentru alegerile generale de astăzi, erijându-se în liderul luptei împotriva imigrației clandestine, aleasă drept temă principală în confruntarea electorală contra democraților. „Democraţii vor să invite caravană după caravană cu imigranţi clandestini să se reverse asupra ţării noastre. Este o invazie”, a spus Trump, referindu-se la cei peste 4.000 de imigranți din America Centrală care se îndreaptă în coloane organizate spre SUA, străbătând în prezent teritoriul Mexicului. De altfel, încă din week-end, peste 7.000 de militari au fost desfășurați în statele americane frontaliere cu Mexicul –Texas, Arizona și California. Mai mult, Trump a plusat, anunțând că ar putea trimite la graniță până la 15.000 de soldați pentru a opri miile de imigranți care au pornit din Honduras, pe data de 13 octombrie, din cauza sărăciei și a terorii instaurate de traficanții de droguri.

Păzea! Vin justițiarii!

Prezența justițiarilor înarmați alături de trupele Pentagonului, de grăniceri și de unitățile de poliție este considerată un pericol de către comandanții armatei. Potrivit unor documente militare obținute de „Newsweek”, prezența „membrilor milițiilor neregulate, deplasate pe cont propriu pentru a acorda un presupus sprijin” este îngrijorătoare. „Aceștia acționează sub acoperirea patrulelor cetățenești” și ar putea declanșa incidente soldate cu sustragerea armamentului Gărzii Naționale. De asemenea, proprietarii de terenuri și de mici afaceri din zona graniței se tem de reacțiile necontrolate și extremiste ale milițiilor civile.

„Aici nu avem nevoie de fanatici. Nu vrem în zonă oameni cu arme. Milițiile trebuie să rămână acolo unde sunt, în nord”.

Joe Metz, localnic din Valea Rio Grande

×
Subiecte în articol: Donald Trump