x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump nu o lasă pe May să bată palma cu UE

Trump nu o lasă pe May să bată palma cu UE

de Şerban Mihăilă    |    28 Noi 2018   •   12:10
Trump nu o lasă pe May să bată palma cu UE

În timp ce premierul britanic, Theresa May, își lansa turneul național pentru promovarea înțelegerii pe care a negociat-o cu UE, președintele american, Donald Trump, distrugea dintr-o singură frază eforturile șefei guvernului de la Londra. Liderul Casei Albe a avertizat că acordul pentru Brexit, aprobat deja de europeni, ar putea submina comerțul dintre SUA și Marea Britanie și a sugerat că May face o mare greșeală. 

Casa Albă continuă să bage fitile între Londra și Bruxelles, în ceea ce pare a fi o nouă încercare de a antagoniza relațiile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Cu doar câteva ore înainte ca May să-și înceapă turneul în Țara Galilor și Irlanda de Nord, într-un demers considerat crucial pentru a convinge publicul și un parlament divizat asupra utilității acordului Brexit, Trump a avertizat, ieri, că documentul redactat pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar este „o înțelegere grozavă” pentru UE, care i-ar putea împiedica pe britanici să încheie propriul tratat comercial cu SUA. El a sugerat apoi că May face o mare greșeală, girând un astfel de acord. „Pare să fie vorba despre o înțelegere grozavă pentru UE (…) Trebuie să o evaluăm cu seriozitate pentru a vedea dacă Marea Britanie este autorizată să aibă schimburi comerciale. După cum arată înțelegerea, britanicii par să nu poată face comerț cu SUA și nu cred că asta este voința lor. Ar fi un aspect extrem de negativ al acordului, pe care nu cred că premierul l-a dorit, și sper că va face ceva în această privință”, a declarat Trump, considerat ideologul liderilor britanici care forțează ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar fără un acord cu UE. În luna iulie, Trump îi sugerase Theresei May că ar trebui mai degrabă să dea în judecată UE decât să negocieze în privința Brexit. La vremea respectivă, propunerea lui Trump a declanșat un cor virulent de critici din partea Bruxelles-ului.

Ripostă din Downing Street

În momentul de față, Theresa May mai are la dispoziție doar două săptămâni pentru a convinge Parlamentul de la Londra să ratifice textul acordului pentru Brexit, negociat timp de 18 luni și aprobat, deocamdată, doar de liderii celor 27 de state membre ale UE. Deznodământul votului este incert, termenii înțelegerii fiind criticați atât de adversarii Brexit, cât şi de cei ce doresc o ruptură clară de UE. May le cere parlamentarilor britanici să susţină înțelegerea, afirmând că acesta este nu doar cel mai bun acord pe care l-a putut negocia, ci şi singurul oferit. O eventuală respingere a acordului ar echivala cu o înfrângere umilitoare pentru premier și ar putea declanșa alegeri generale. În aceste condiții, presiunea suplimentară pusă de Trump pe umerii lui May a primit un răspuns rapid din partea unui purtător de cuvânt al executivului britanic. „Acordul pe care l-am convenit cu UE stabileşte clar că, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, Regatul Unit va dezvolta o politică comercială independentă. Vom avea libertatea de a semna acorduri comerciale cu ţări din lumea întreagă, inclusiv cu SUA”, a afirmat sec sursa citată. 

„După cum arată înțelegerea cu UE, britanicii par să nu poată face comerț cu SUA și nu cred că asta este voința lor.”

Donald Trump

 

 

×
Subiecte în articol: brexit trump may