x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump pierde o parte din Congres și este confruntat cu destituirea

Trump pierde o parte din Congres și este confruntat cu destituirea

de Şerban Mihăilă    |    08 Noi 2018   •   10:20
Trump pierde o parte din Congres și este confruntat cu destituirea

Controlul total al președintelui Trump și al republicanilor săi la Washington a luat sfârșit. Într-o lovitură primită de șeful administrației americane, democrații au recâștigat, după opt ani, majoritatea în Camera Reprezentanților și îi vor face o viață grea președintelui, în încercarea acestuia de a-și trece măsurile populiste în Congres pentru a obține un nou mandat la Casa Albă.

Într-o societate mai divizată ca niciodată de politicile originale promovate de Donald Trump, alegerile legislative din Statele Unite s-au încheiat prin victorii împărțite ale democraților și republicanilor. În timp ce primii au preluat controlul asupra camerei inferioare a Congresului, republicanii și-au întărit poziția în Senat. Până acum, în primii doi ani de mandat, Trump a beneficiat de un Congres îngăduitor față de inițiativele sale legislative. Acest lucru se va schimba însă în două luni, atunci când noua Cameră a Reprezentanților, dominată de democrați, își va începe mandatul. Fără îndoială, democrații vor bloca inițiativele legislative populiste ale președintelui, cum ar fi promisiunea electorală de a înălța un zid la granița cu Mexicul, sabotând astfel agenda politică a lui Trump, într-un moment în care acesta încearcă să promoveze o serie de legi ce l-ar putea ajuta să obțină un nou mandat la Casa Albă. Concomitent, democrații vor controla acum o serie de comitete, care pot redeschide anchete extrem de periculoase pentru președintele american. Una dintre acestea se referă la presupusele legături ale lui Trump cu rușii, în timpul campaniei prezidențiale din 2016. O alta, la fel de incomodă, poate relua investigațiile pe tema unor presupuse interese de afaceri ale administrației de la Washington, cercetând amănunțit situația financiară personală a lui Trump. Și alți membri ai actualei administrații prezidențiale, bănuiți de corupție, ar putea fi luați în colimator de aceste anchete. Mai mult, deși până acum liderii democraților din Congres nu au marșat pe ideea inițierii procedurii de destituire a președintelui, acest lucru se poate schimba radical, dacă procurorul special Robert Mueller îl incriminează pe Trump în dosarul presupuselor legături dintre președinte și Moscova. Pentru declanșarea procedurii de destituire este nevoie de o majoritate simplă în Camera Reprezentanților, iar în acest moment democrații dispun de aceasta. În pofida înfrângerii din Camera Reprezentanților, republicanii și-au întărit controlul în Senat, în condițiile în care rata șomajului este apropiată de minime istorice, iar salariile americanilor încep să crească. Menținerea controlului asupra Senatului este vitală pentru Trump, care își va păstra puterea de a decide în privința numirilor în cadrul executivului și a judecătorilor din instanțele federale. În plus, pierderea controlului asupra Camerei Reprezentanților nu este o tragedie pentru Trump, din perspectiva alegerilor prezidențiale. Atât Bill Clinton, cât și Barack Obama, foști președinți ai SUA, au pierdut controlul asupra camerei inferioare în primul lor mandat, însă au reușit să îl câștige și pe cel de-al doilea.

Premiere la alegeri

Alegerile de marți au consemnat mai multe premiere. În mai puțin de cinci luni, o candidată democrată de 29 de ani de origine portoricană, care servea cocktail-uri într-un bar new-yorkez, a devenit cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA. Tot la scrutinul de marți, o refugiată somaleză și o americancă născută din părinți imigranți palestinieni au devenit primele două femei de confesiune musulmană alese în Camera Reprezentanților. De asemenea, un celebru proxenet american, care a decedat pe 16 octombrie, a câștigat alegerile din Nevada, deoarece buletinele de vot cu numele lui fuseseră deja trimise înainte de moartea sa.

Doi republicani, Duncan Hunter, membru al Camerei Reprezentanţilor din California, şi Chris Collins, membru al Camerei Reprezentanţilor din New York, inculpaţi pentru fapte penale, au fost realeşi.

×
Subiecte în articol: Donald Trump