x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump susține că fără intervenţia sa Hong Kong-ul ar fi fost "spulberat în 14 minute"

Trump susține că fără intervenţia sa Hong Kong-ul ar fi fost "spulberat în 14 minute"

22 Noi 2019   •   17:44
Trump susține că fără intervenţia sa Hong Kong-ul ar fi fost "spulberat în 14 minute"
Donald Trump a dat asigurări vineri că armata chineză nu a intervenit pentru a reprima manifestaţiile pro-democraţie în teritoriul semiautonom Hong Kong doar pentru că el i-a cerut acest lucru omologului său chinez, relatează AFP.
 
"Fără mine, Hong Kong-ul ar fost spulberat în 14 minute. El (Xi Jinping) are un milion de soldaţi pe poziţie în exteriorul Hong Kong care nu merg acolo doar pentru că i-am cerut eu", a declarat preşedintele american pe canalul Fox News.
 
Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că a pus în balanţă acordul dintre Beijing şi Washington, încă în negociere, pentru a pune capăt războiului comercial declanşat de Trump.
 
"Aţi face o gravă greşeală. Ar avea un efect teribil de negativ asupra acordului comercial", a mai relatat liderul republican, făcând referire la o conversaţie pe care spune că a avut-o cu preşedintele chinez.
 
Hong Kong, fostă colonie britanică retrocedată Chinei în 1997, este o regiune semiautonomă condusă sub principiul "O ţară, două sisteme" şi se bucură din acest motiv de libertăţi necunoscute în restul Chinei.
 
Teritoriul se confruntă din luna iunie cu cea mai îndelungată mişcare de protest de la retrocedare. Manifestaţiile aproape cotidiene denunţă controlul tot mai apăsător al Beijingului asupra afacerilor din Hong Kong.
"Trebuie să susţinem Hong Kong-ul, dar îl susţin şi pe preşedintele Xi", a adăugat Donald Trump, rezumând complexitatea ecuaţiei în care se află Washingtonul.
Aceste declaraţii ale preşedintelui american intervin la două zile după adoptarea de către Congresul american a unei rezoluţii de susţinere a "drepturilor omului şi democraţiei" în Hong Kong şi care ameninţă cu suspendarea statutului economic special acordat de Washington fostei colonii britanice.
 
Rezoluţia, care a provocat iritarea Chinei, trebuie să fie semnată de Donald Trump pentru a fi promulgată, notează AFP.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump