x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump, trădat în ancheta de destituire

Trump, trădat în ancheta de destituire

de Şerban Mihăilă    |    07 Noi 2019   •   08:56
Trump, trădat în ancheta de destituire
Sursa foto: Lukasz Kobus/EU/Lukasz Kobus

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Donald Trump l-a trădat surprinzător pe președinte, chiar în fața comisiei din Camera Reprezentanților, care conduce ancheta Congresului în procedura de destituire a șefului administrației de la Washington. Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, și-a schimbat depoziția inițială, recunoscând că le-a transmis ucrainenilor că nu vor primi ajutoare americane, dacă nu anunță public demararea investigației asupra unui rival politic al lui Trump.

 

Sondland și-a modificat brusc mărturia susținută în timpul audierii din 17 octombrie în fața membrilor comisiei conduse de democrații din Camera Reprezentanților, confirmând, marți, că Donald Trump a condiționat deblocarea unui ajutor militar american către Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari, de redeschiderea unei anchete ucrainene asupra rivalului său politic democrat, Joe Biden, sacrificând astfel interesul național în favoarea celui personal, în condițiile în care Kievul este unul dintre cei mai importanți aliați geostrategici ai Washingtonului. Potrivit emisarului Casei Albe la Bruxelles, el i-a transmis unui consilier apropiat al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, că este foarte puțin probabil ca SUA să deblocheze acest ajutor, dacă Ucraina nu reia ancheta asupra afacerilor familiei Biden pe teritoriul ucrainean. „Îmi amintesc acum o conversație avută pe 1 septembrie 2019, la Varșovia, cu Andrei Iermak”, unul dintre principalii consilieri ai lui Zelenski, a dezvăluit Sondland, în depoziția revizuită pe care a înaintat-o Congresului. „I-am spus că este foarte puțin probabil ca ajutorul american să fie reluat, până când Ucraina nu oferă  declarația publică anticorupție despre care discutăm de atâtea săptămâni”, se arată în noua mărturie a lui Sondland, citată de „The Guardian”.  „Am presupus că suspendarea ajutorului a fost legată de o declaraţie sugerată de apropiaţi ai lui Trump împotriva corupţiei” şi care ar menţiona compania care îl avea pe statul de plată pe Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a mai precizat el. „Am înţeles, la puţin timp după aceea, că această declaraţie ar fi trebuit să vină din partea preşedintelui Zelenski însuşi”, a adăugat diplomatul. Când a fost întrebat de congresmenii din comisia de anchetă dacă cererea făcută Ucrainei de a-l ancheta pe Biden, şi deci de a implica Kievul în campania prezidenţială americană din 2020 ar putea fi „ilegală”, Sondland a răspuns: „Nu sunt avocat, dar presupun că da”. Om de afaceri care a făcut avere în domeniul hotelier, Sondland a contribuit substanțial la finanţarea campaniei şi a ceremoniei de învestitură a lui Trump, de care a devenit apropiat.

 

Constrâns de un alt ambasador

Foarte probabil, Sondland a fost constrâns să-și schimbe depoziția, după ce, pe 22 octombrie, ambasadorul american în Ucraina, Bill Taylor, l-a implicat direct în acest scandal, afirmând că, emisarul SUA la UE i-a transmis personal dorința lui Trump de a obține un anunț public din partea lui Zelenski în legătură cu ancheta asupra familiei Biden.

Astăzi, persoana care a declarat sus și tare că nu a existat o înțelegere coruptă de tip ajutor contra interferență politică și-a schimbat povestea. Totul e clar!

Chris Murphy, senator democrat de Connecticut

 

 

 

×