x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump vrea sa atace fortele ruse si iraniene din Siria?

Trump vrea sa atace fortele ruse si iraniene din Siria?

10 Sep 2018   •   11:04
Trump vrea sa atace fortele ruse si iraniene din Siria?
Sursa foto: Leah Millis/REUTERS

Statele Unite analizeaza diferite variante de raspuns la ofensiva fortelor presedintelui sirian Bashar al Assad la Idlib, scrie Wall Street Journal. Potrivit publicatiei, Donald Trump nu a decis inca daca SUA vor ataca trupele ruse si iraniene care il sustin pe Assad. 

 

Deocamdata, Casa Alba nu a stabilit care dintre actiunile fortelor guvernamentale din Siria si ale aliatilor acestora vor determina o riposta militara si daca vor fi atacate pozitiile rusilor si iranienilor din Siria, precizeaza cotidianul american, citand surse. Interlocutorii ziarului au afirmat ca, potrivit informatiilor serviciilor speciale americane, Assad ar fi permis militarilor sai sa utilizeze arma chimica, in special clorul, in operatiunea de eliberare a provinciei Idlib.  

"Pentagonul elaboreaza mai multe variante militare, dar Trump nu a hotarat ce anume va antrena un raspuns militar sau daca SUA vor tinti fortele ruse sau iraniene care il ajuta pe Assad in Siria", a declarat una dintre sursele WSJ. 

Alt interlocutor a mentionat ca sunt avute in vedere inclusiv scanrii care nu implica forta armata. "Noi nu am spus ca SUA vor veni cu o riposta militara la ofensiva", a subliniat un reprezenant al administratiei, sub acoperirea anonimatului. "Dispunem de instrumente politice, avem metode economice de presiune. Exista o serie intreaga de alte masuri pe care le-am putea aplica daca Assad va savarsi acest gest absurd si periculos", a adaugat respectiva sursa. 

Donald Trump a avertizat deja ca Rusia si Iran vor comite "o grava greaseala umanitara" in Siria, daca vor permite o ofensiva la Idlib. Acelasi lucru l-a discutat telefonic si cancelarul Angela Merkel cu presedintele rus, Vladimir Putin. 

 

×