x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump vrea să împace capra CIA și varza KGB

Trump vrea să împace capra CIA și varza KGB

de Şerban Mihăilă    |    13 Noi 2017   •   10:15
Trump vrea să împace capra CIA și varza KGB

După întâlnirea avută cu Vladimir Putin în timpul summitului APEC din Vietnam, Donald  Trump şi-a declarat susţinerea pentru serviciile secrete americane, care au ajuns la concluzia că Rusia a încercat să influenţeze scrutinul prezidenţial din SUA. El şi-a reafirmat însă şi încrederea în sinceritatea liderului de la Kremlin, care a negat acuzaţiile în acest sens. „Nu poți împăca și capra și varza”, l-au taxat mass-media americane pe șeful Casei Albe.

 

Imediat după întrevederea cu liderul de la Kremlin, preşedintele american, Donald Trump, a dat de înțeles, sâmbătă, că îl crede pe omologul său rus, Vladimir Putin, care i-ar fi spus că nu a existat niciun amestec al Moscovei în scrutinul prezidențial din Statele Unite, din 2016. „(Putin) a afirmat că nu s-a amestecat. L-am întrebat din nou”, le-a zis Trump reporterilor americani care îl însoțesc în turneul său asiatic. „Nu poți întreba decât de câteva ori (…) El mi-a răspuns categoric că nu s-a amestecat în alegerile noastre”, a adăugat șeful Casei Albe, precizând că Putin pare „foarte insultat” de aceste acuzații, care persistă. „Cred că Putin simte că el şi Rusia nu s-au amestecat în alegeri”, a tras concluzia președintele SUA. „Naiv”, „credul” sau „prefăcut” au fost principalele calificative folosite de presa și oamenii politici de peste Ocean pentru a descrie reacția inițială a liderului american. Senatorul republican John McCain, unul dintre cei mai vehemenți critici ai președintelui, l-a numit pe Trump „naiv”, deoarece „crede pe cuvânt un colonel KGB și nu comunitatea americană de informații”. Mai mult, la insistențele mass-media americane, CIA a emis un comunicat în care se precizează în mod clar: „Evaluarea serviciilor de informații în privința amestecului Rusiei nu s-a schimbat”. Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, Putin a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA, atât pentru a contribui la victoria lui Trump, cât și din ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Lovit de criticile de acasă, Trump a făcut pasul înapoi, ieri, atunci când a fost întrebat pe cine crede, încercând să-și clarifice poziția din ziua precedentă. „În privința faptului dacă cred sau nu, eu sunt de partea agențiilor noastre. Cred în agențiile noastre de informații”, a spus Trump, citat de BBC. Putin „crede ceea ce crede”, a adăugat președintele american. În ultimul an, Donald Trump pusese la îndoială în câteva rânduri veridicitatea concluziilor rapoartelor serviciilor secrete din SUA în legătură cu amestecul Moscovei în campania electorală americană din 2016 și a presupuselor contacte între apropiaţi ai preşedintelui SUA şi oficiali ruşi.

 

Putin arată cu degetul spre dușmanii Casei Albe

De cealaltă parte, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că acuzaţiile privind legăturile lui Paul Manafort, şeful fostei echipe de campanie electorală a lui Donald Trump, cu Moscova sunt inventate de adversarii liderului american, ca o armă împotriva șefului Casei Albe, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters. Manafort a fost inculpat  pentru activităţi ilegale în străinătate, inclusiv pentru primire ilegală de fonduri şi conspiraţie contra SUA. Acuzaţiile se referă în principal la activităţile de lobby desfăşurate în baza unui contract cu formaţiunea prorusă Partidul Regiunilor din Ucraina, fiind formulate în cadrul investigaţiei privind ingerinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA, în 2016.

 

Când vor înţelege toate persoanele nechibzuite şi pline de ură că o relaţie bună cu Rusia este un lucru pozitiv, nu un lucru rău?Donald Trump

×
Subiecte în articol: Donald Trump Vladimir Putin