x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump vrea să-l schimbe pe șeful FED, dar nu prea poate

Trump vrea să-l schimbe pe șeful FED, dar nu prea poate

de Dan Constantin    |    23 Dec 2018   •   13:45
Trump vrea să-l schimbe pe șeful FED, dar nu prea poate

Decizia de miercuri a FED (Federal Reserve) de a mări rata dobânzii de referință a atras furia președintelui Donald Trump, care i-a caracterizat  drept „nebuni”pe cei din bancă centrală a Statelor Unite. Președintele SUA a adăugat că FED „a scăpat de sub control” și că  reprezintă „un pericol mai mare decât China”. Creșterea consecutivă a dobânzii a provocat o reacție imediată pe burselor, cotațiile scăzând simțitor în întreaga lume.Principalul indice bursier a avut în această săptămână cea mai abruptă scădere din ultimii zece ani. Informații vehiculate în media pe surse arată că Trump ar vrea să-l înlocuiască pe Jereme Powell de la conducerea FED și ar fi întrebat membrii cabinetului dacă are această prerogativă. Imediat însă, Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei ( ministrul de finanțe) a precizat că Trump nu a cerut niciodată înlocuirea lui Powell, care și-a preluat mandatul în februarie 2018.

 Până acum nici un președinte al SUA nu a înlocuit vreun șef al FED, instituție care prin deciziile sale influețează global economia mondială.

 În România, bursa de valori a avut în această săptămână o scădere drastică a titlurilor pusă integral pe intenția guvernului de a impozita suplimentar băncile și companiile din energetică. Scăderi ale burselor au fost însă în întreaga lume din cauza măririi dobânzii de referință a FED. 

Banca Națională a Românie a respins în săptămâna încheiată o serie de interpretări, cosiderate false, extrase din raportul de stabilitate, apreciind că nu dorește să fie antrenată în dispute politice.

×
Subiecte în articol: Donald Trump