x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump vrea sa vanda "platformele de spionaj" ale rusilor din SUA

Trump vrea sa vanda "platformele de spionaj" ale rusilor din SUA

15 Dec 2017   •   11:09
Trump vrea sa vanda "platformele de spionaj" ale rusilor din SUA

Dupa instalarea sa la Casa Alba ca presedinte al Statelor Unite, Donald Trump a venit cu ideea ca imobilele din SUA folosite de ambasada Rusiei pentru personalul ei sa fie scoase la vanzare. Potrivit serviciilor americane, Moscova transformase aceste localii in adevarate "plaforme pentru spionaj".

 

Citand surse din administratia americana, cotidianul Washington Post scrie ca initiativa a venit dupa o sedinta speciala a FBI, convocata special pentru Trump in Cabinetul oval. Cand anume a avut loc evenimentul, interlocutorii publicatiei nu precizeaza, indicand doar contextul, si anume investitiile legate de amestecul Kremlinului in alegerile americane din 2016.

Perioada in care, conform acelorasi surse, Michael Flynn, pe atunci consilierul lui Trump pe probleme de securitate, ii daduse de inteles ambasadorului rus in SUA ca Washingtonul ar fi dispus sa reduca din sanctiunile impuse Moscovei. In acest context, Vladimir Putin putea spera, potrivit Washington Post, ca imobilele diplomatice vor fi restituite Moscovei.

Confiscarea acelor cladiri, scrie mai departe cotidianul american, l-a suparat rau pe locatarul de la Kremlin, care s-a considerat "jefuit". Pe acest fundal, reprezentantii serviciilor speciale americane i-au prezentat lui Trump harti care demonstrat cat de aproape se situat imobilele diplomatilor rusi de unitati militare confidentiale si de spionaj ale SUA.

Cladirile care apartineau Moscovei au fost catalogate de FBI drept "platforme" folosite de Rusia pentru a-i spiona pe americani. Dupa aceasta intalnire, Trump "parea convins" de veridicitatea informatiilor primite. "I-am spus lui Rex Tillerson, ca nu vom restitui rusilor aceste imobile", a anuntat, atunci, presedintele american, dupa care a propus ca toate fostele proprietati ale ambasadei Rusiei sa fie scoase la vanzare.

Ulterior insa, mai precis in 6 iulie, Tillerson, seful Departamentului de stat al SUA, a transmis Kremlinului "o scrisoare neoficiala cu propunerea de restituire a doua dintre imobilele" in cauza. Un gest care, in opinia WP, ar fi trebuie sa ajunte ambele parti sa iasa din impasul creat.

×