x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump vrea și mai mulți bani de la aliații din NATO

Trump vrea și mai mulți bani de la aliații din NATO

de Şerban Mihăilă    |    04 Apr 2019   •   11:49
Trump vrea și mai mulți bani de la aliații din NATO
Sursa foto: NATO/NATO

După ce a lăudat statele din NATO pentru creșterea contribuțiilor financiare la alianța transatlantică, șeful Casei Albe, Donald Trump, le-a cerut acestora să plătească și mai mult, afirmând că SUA încă suportă o cotă disproporționată a costurilor pentru protejarea Europei.

„Am lucrat împreună pentru a-i determina pe câțiva dintre aliații noștri să-și plătească partea corectă. La un moment dat, contribuția va trebui să fie și mai mare”, a declarat Trump, citat de AP, la sfârșitul unei întrevederi avute marți la Washington cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Președintele american și-a arogat apoi meritele pentru creșterea cheltuielilor militare în rândul țărilor membre, deși acestea fuseseră mărite încă din 2014, atunci când Trump nu se afla la Casa Albă. După anexarea Ucrainei de către Rusia, în 2014, membrii NATO au convenit să-și crească bugetele de apărare, alocând o sumă de 2% din produsul intern brut până în 2024. SUA alocă însă 3,4% din PIB pentru apărare. După ce a preluat președinția, Trump a exercitat însă presiuni enorme asupra aliaților din Alianța Nord-Atlantică pentru creșterea contribuțiilor la apărarea comună, amenințând chiar cu retragerea din NATO. El și-a criticat aliații, în special Germania, că sunt apărați pe banii americanilor, deși continuă să facă afaceri cu Rusia, iar Stoltenberg a fost nevoit să funcționeze ca un tampon între Casa Albă și cancelariile occidentale. Presiunile au dat însă roade și, de când Trump a devenit președinte, aliații europeni și Canada au adăugat 41 de miliarde de dolari la bugetele lor de apărare. Până la sfârșitul anului viitor, a anunțat Stoltenberg, această sumă va crește până la 100 de miliarde de dolari.

Între timp, Germania rămâne principala țintă a lui Trump, anunțând că va ajunge la un barem de numai 1,5% din PIB până în 2024. „Germania nu își plătește partea corectă”, a spus deja Trump.

×
Subiecte în articol: Donald Trump