x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupe saudite şi din Emiratele Arabe Unite, în Bahrein, unde opoziţia acuză “ocupaţia străină”

Trupe saudite şi din Emiratele Arabe Unite, în Bahrein, unde opoziţia acuză “ocupaţia străină”

de Marina Constantinoiu    |    14 Mar 2011   •   18:10

Postul public de televiziune din Bahrein a difuzat, luni, imagini în care era prezentată sosirea în acest mic regat sdruncinat de manifestaţii de stradă, a unor trupe ale forţei comune a ţărilor din Golf provenind din Arabia Saudită vecină, relatează AFP.

“Avangarda Scutului Peninsulei a început să avanseze în Bahrein, din cauza evoluţiei situaţiei din regat”, a anunţat postul de televiziune, prezentând vehicule militare traversând un pod-dig care face legătura între Bahrein şi Arabia Saudită.

Soldaţii fac parte dintr-o forţă comună a Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) denumită “Scutul Peninsulei”, instituită în 1984.

La rândul lor, Emiratele Arabe Unite au anunţat că vor trimite trupe în Bahrein, pentru a contribui la “păstrarea ordinii şi stabilităţii” în această ţară vecină.

Ryad-ul a precizat că a răspuns unei ameninţări la adresa securităţii Bahreinului, ţară căzută pradă mişcărilor de contestare a puterii încă de la jumătatea lunii februarie. Saudiţii au precizat că, în virtutea acordului semnat de cele şase ţări membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), “orice atingere adusă securităţii unuia dintre statele membre este considerată drept o atingere la securitatea tuturor membrilor”.

Sosirea a peste o mie de soldaţi saudiţi în Bahrein a fost anunţată luni agenţiei France Presse de un oficial saudit sub acoperirea anonimatului, dar nu a fost confirmată de surse din Bahrein. Ea intervine după o intensificare a mobilizării manifestanţilor şiiţi în Bahrein, care blocau luni accesul în centrul capitalei Manama, unde se află cartierul de afaceri şi clădirile publice.

În afara Arabiei Saudite şi a Bahreinului, CCG este compus din Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman şi Kuweit.

Opoziţia din Bahrein, condusă de şiiţi, a afirmat că ţara este acum sub ocupaţie străină, după anunţarea prezenţei trupelor saudite venite să ajute la restabilirea ordinii după escaladarea violenţei şi a contestării vizând dinastia sunnită a familiei Al-Khalifa.

”Poporul din Bahrein face faţă unui pericol real, cel al unui război contra cetăţenilor din Bahrein, fără să se fi declarat stare de război”, au subliniat cele şapte componente ale opoziţiei.

Casa Albă a cerut, luni, ţărilor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) să respecte drepturile locuitorilor Bahreinului şi să dea dovadă de reţinere, să acţioneze astfel încât să susţină dialogul, în loc să-l împiedice.

×