x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele Moscovei nu părăsesc Transnistria. "Rusia îşi menţine statutul de apărător al păcii pe ambele maluri ale Nistrului"

Trupele Moscovei nu părăsesc Transnistria. "Rusia îşi menţine statutul de apărător al păcii pe ambele maluri ale Nistrului"

18 Mai 2013   •   13:33

Moscova îşi va ţine trupele de menţinerea păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria până când Chişinăul şi Tiraspolul ajung la un acord asupra statutului acestei republici autoproclamate, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin, relatează RIA Novosti, citată de Mediafax.

"Cât timp Rusia îşi menţine statutul de apărător al păcii pe ambele maluri ale Nistrului, pacea va prevala în regiune", a spus Rogozin vineri la o întâlnire cu studenţi de la Universitatea Moscova. "Este adevărat, nu este o republică recunoscută, dar, în acelaşi timp, este pace şi securitate (în regiune)", a adăugat emisarul special al Kremlinului pentru Transnistria.

Rusia are în regiune un batalion de infanterie motorizată, în cadrul Forţelor Comune de Menţinerea Păcii (CPF), şi un număr de militari ce păzesc mai multe depozite de muniţie din perioada sovietică.

Deputatul liberal din parlamentul de la Chişinău, Valeriu Saharneanu, a solicitat joi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să examineze dacă nu există condiţiile necesare pentru a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova, pentru declaraţiile de susţinere a regiunii separatiste, cu prilejul vizitei efectuate de acesta pe 9 mai în Moldova.

Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova în urma unui scrut război, în 1992, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice. Tiraspolul urmăreşte să obţină independenţa deplină, în timp ce Chişinăul afirmă că este pregătit să îi ofere doar o autonomie.

×
Subiecte în articol: Transnistria