x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele rusesti refuza sa plece din Transnistria

Trupele rusesti refuza sa plece din Transnistria

de Camelia Muntean    |    07 Dec 2005   •   00:00
Trupele rusesti refuza sa plece din Transnistria

Reuniunea OSCE de la Ljubljana a fost, pentru prima data dupa doi ani, un semiesec pentru ca s-a incheiat fara o declaratie comuna, deoarece Rusia a refuzat sa se angajeze sa-si retraga trupele din Republica Moldova si Georgia.

Surse diplomatice europene, citate de France Presse, au declarat ca, spre deosebire de reuniunile din 2003 si 2004, intalnirea din acest an s-a incheiat fara o declaratie comuna, deoarece "pozitiile sunt ireconciliabile cu Rusia in ceea ce priveste Republica Moldova". Sursele citate au adaugat ca, in schimb, exista sprijin pentru un plan georgian de reglementare a conflictului din Osetia de Sud.

MEMORIE SCURTA. Moscova respinge orice referire la Summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, a carui declaratie finala prevede retragerea trupelor ruse din Georgia si Republica Moldova in schimbul reducerii fortelor conventionale in Europa. "Nu suntem dispusi sa facem compromisuri asupra principiilor in favoarea unui document", a declarat, la randul sau, secretarul de stat adjunct american, Nicholas Burns. El a salutat acordul incheiat in mai intre autoritatile de la Tbilisi si Moscova privind evacuarea progresiva a celor doua baze militare ruse din Georgia.

×
Subiecte în articol: externe