x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tsipras nu vrea austeritate, vrea bani de la Germania

Tsipras nu vrea austeritate, vrea bani de la Germania

de Istvan Deak    |    09 Feb 2015   •   19:09
Tsipras nu vrea austeritate, vrea bani de la Germania
Grecia vrea compensaţii pentru invazia nazistă: 162 de miliarde de euro
Grecia nu mai vrea să audă de austeritate, premierul Alexis Tsipras a anunţat că nu va cere prelungirea finanţării externe, deoarece programele cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană s-au dovedit dezastruoase pentru ţară.
Declaraţiile le-a făcut în discursul susţinut în faţa Parlamentului elen, unde a promis planuri de relansare a creşterii economice “pe baza justiţiei sociale” şi să negocieze condiţii mai suportabile de rambursare a economiei ţării către creditorii internaţionali. Tsipras a prezentat propuneri concrete de reformă fiscală, vizând atragerea de taxe din partea celor mai bogaţi greci şi încetarea sistemului de stat clientelist.

“O obligaţie istorică”
Tsipras a evocat însă o “obligaţie istorică” a ţării sale de a cere Germaniei indemnizaţii de război, un subiect asupra căruia Berlinul s-a pronunţat deja cu “nu”.

Premierul grec i-a făcut pe plac lui Manolis Glezos, bătrânul europarlamentar Syriza în vârstă de 92 de ani, cel care a dat jos drapelul cu zvastica de pe Acropole, în anul 1941, figură emblematică în Grecia. “Germania să ne plătească miliardele de euro drept compensaţii pentru invazia nazistă în Grecia. A sosit timpul ca subiectul datoriilor germane să ia sfârşit”, susţinea Glezos încă din anul 2013. “Este o obligaţie morală a poporului nostru, a istoriei, a tuturor popoarelor europene care s-au luptat şi şi-au dat sângele împotriva nazismului, o obligaţie istorică” de a reclama Germaniei “indemnizaţiile de război şi rambursarea creditului forţat”, a spus Tsipras.

Jumătate din datoria publică a Greciei
Tsipras cere o sumă de aproximativ 162 miliarde de euro Germaniei, echivalentul a jumătate din datoria publică a Greciei, de 315 miliarde de euro. Germania a refuzat în repetate rânduri să plătească această sumă Greciei, susţinând că această afacere nu are o bază juridică şi că şi-a pierdut legitimitatea după 70 de ani de la sfârşitul războiului.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a declarat, ca reacţie la această solicitare din partea lui Tsipras, că, “pretinzând aceste reparaţii, Tsipras subminează fundamentele integrării europene. Se pare că el a uitat că foştii inamici au făcut alegerea vitală de a coopera şi construi un viitor comun după cel de-al Doilea Război Mondial. Făcând asta, ei au reparat greşeala făcută în Tratatul de la Versailles după Primul Război Mondial”.

×