x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tucia dă kurzilor un ultim avertisment

Tucia dă kurzilor un ultim avertisment

de Şerban Mihăilă    |    27 Sep 2017   •   13:50
Tucia dă kurzilor un ultim avertisment

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat, marți, asupra riscului unui „război etnic și confesional”, în situația în care Kurdistanul irakian va merge până la capăt cu proiectul său de independență, căruia Ankara i se opune, relatează AFP. Erdogan îl acuză pe liderul Kurdistanului irakian, Masoud Barzani, de „trădare”.

„Dacă Barzani și guvernul regional din Kurdistan nu vor reveni foarte repede asupra acestei erori, atunci ei vor trece în istorie cu ticăloșia că au împins regiunea noastră într-un război etnic și confesional”, a declarat Erdogan, într-un discurs televizat, la o zi după referendumul privind independența Kurdistanului irakian, provincie din nordul Irakului. Erdogan l-a acuzat pe liderul Kurdistanului irakian de „trădare” pentru organizarea referendumului privind independența și a avertizat că locuitorii provinciei ar putea muri de foame, dacă Turcia blochează frontierele, relatează Reuters. Acestea sunt cele mai dure declarații făcute de președintele turc cu privire la referendumul de luni, din Kurdistanul irakian. Turcia percepe această consultare ca pe o amenințare la adresa securității sale naționale și se teme de o inflamare a separatismului în rândul populației kurde de pe teritoriul său. „Până în ultima clipă nu ne-am așteptat ca Barzani să comită o astfel de eroare și să organizeze referendumul. Aparent, noi am greșit”, a spus Erdogan.

Lidrul turc, ale cărui declarații au fost difuzate în direct de televiziunea publică, a amenințat apoi, din nou, cu închiderea conductei care transportă petrol din nordul Irakului către piețele externe. Circa 5,2 milioane de votanți din provincia irakiană Kurdistan au fost chemați, luni, să răspundă la întrebarea: „Doriți ca Regiunea Kurdistan și zonele kurde din afara Regiunii să devină un stat independent?”. Guvernul regional din Kurdistan, condus de președintele Barzani, a organizat referendumul, atât împotriva voinței guvernului irakian și a țărilor învecinate — Turcia, Iran și Siria, pe teritoriile cărora trăiesc minorități kurde — cât și în pofida avertismentelor SUA. Luni, Iranul și-a închis frontiera cu Kurdistanul irakian. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran a precizat că măsura a fost luată la cererea Irakului.

Armata turcă și trupele irakiene au început exerciții militare la frontiera comună.

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan