x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia a inaugurat Marmaray, primul tunel între Asia şi Europa pe sub Bosfor. Victor Ponta:”Este o realizare istorică” (VIDEO)

Turcia a inaugurat Marmaray, primul tunel între Asia şi Europa pe sub Bosfor. Victor Ponta:”Este o realizare istorică” (VIDEO)

de Marina Constantinoiu    |    29 Oct 2013   •   18:48

Liderii turci au inaugurat, marţi, la Istanbul, în prezenţa premierului român Victor Ponta, un prim tunel feroviar pe sub Bosfor, Marmaray, unul dintre contestatele mega-proiecte urbane ale premierul islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează France Presse.

Botezat “Şantierul secolului” de către autorităţile turce, Marmaray, un tunel de 14 kilometri, care are o porţiune de 1.400 de metri sub apă, face legătura în numai patru minute între cele două continente separate de strâmtoarea Bosforului.

Premierul Ponta efectuează marţi o vizită oficială de o zi la Istanbul, la invitaţia omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pe agenda deplasării aflându-se participarea la ceremonia de inaugurare a tunelului Marmaray.

Evenimentul a fost marcat prin traversarea tunelului între staţiile de plecare Uskudar (malul asiatic) şi staţia de destinaţie, respectiv Yenikapi (malul european).
“Inaugurarea tunelului Marmaray este într-adevăr o realizare istorică şi prin unirea Europei de Asia este dus la îndeplinire un mare proiect. Cred că marile proiecte pot fi făcute de mari lideri şi mari oameni politici", a transmis premierul Victor Ponta omologului său turc.
Din delegaţia română prezentă la Istanbul va face parte şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Lucrările la tunelul feroviar Marmaray, începute în 2004, au fost încredinţate unui consorţiu de companii turceşti şi japoneze, costul final al proiectului fiind estimat la trei miliarde de euro, scrie agerpres.ro.

Monumentala lucrare a fost începută în 2004 în cadrul unui proiect care a beneficiat de finanţare externă din partea Băncii Japoniei pentru Cooperare Internaţională şi BEI.

Tunelul, un tub dublu scufundat la o adâncime mai mare de 50 de metri sub strâmtoarea Bosfor, este proiectat să reziste unui cutremur de 9 grade pe scara Richter şi va avea la final 75 de km.





×