x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia a început expulzarea militanților jihadiști capturați

Turcia a început expulzarea militanților jihadiști capturați

11 Noi 2019   •   11:31
Turcia a început expulzarea militanților jihadiști capturați

Turcia a început expulzarea militanţilor capturaţi din gruparea Stat Islamic (SI), a anunţat postul de televiziune TRT Haber, după ce ministrul de interne turc Süleyman Soylu a avertizat săptămâna trecută că Ankara va începe această operaţiune chiar dacă deţinuţilor respectivi le-au fost revocate cetăţeniile, transmit Reuters şi AFP.

Ankara a anunţat că a expulzat deja un jihadist american, iar în următoarele 24 de ore se va întâmpla acelaşi lucru cu alţi 24 de jihadişti, printre care 11 francezi şi zece germani.

''Un terorist străin american a fost deportat din Turcia după ce au fost finalizate toate demersurile'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne turc, Ismail Catakli.

Potrivit acestuia, alţi doi jihadişti, unul german şi unul danez, vor fi repatriaţi luni.

Alţi şapte ''terorişti străini, de origine germană, vor fi deportaţi joi'', a adăugat Catakli, citat de agenţia de presă turcă Anadolu.

Demersuri legale sunt în desfăşurare pentru expulzarea din Turcia a altor 15 jihadişti - 11 francezi, doi germani şi doi irlandezi.

Începerea operaţiunii de expulzare a jihadiştilor străini aflaţi în Turcia a fost anunţată vineri de către ministrul de interne turc Süleyman Soylu. În aceeaşi zi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că în închisorile din Turcia se află 1.201 deţinuţi membri ai SI.

Ankara a lansat în luna octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiilor kurde YPG, în urma unei decizii a preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele SUA din regiune. Campania a stârnit numeroase temeri privind soarta prizonierilor jihadişti în regiune.

Miliţiile YPG sunt principala componentă a Forţelor Democrate Siriene (SDF), care au fost un aliat important al SUA în victoria asupra Statului Islamic în regiune, şi au ţinut mii de jihadişti în închisori din nordul Siriei.

Turcia, care consideră YPG drept grupare teroristă având legături cu militanţii kurzi insurgenţi de pe teritoriul său, a promis că va combate Statul Islamic cu aliaţii săi. Ankara a făcut apel în mod repetat la ţările europene să îşi primească înapoi cetăţenii care au luptat alături de jihadişti.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia